O članstvu u NATO u budućnosti

"Ima mnogo mogućnosti u okviru Partnerstva za mir i od prošle godine imamo naše predstavnike Štabu NATO-a. Sada je najbliža i najvažnija saradnja sa Kforom. Smatramo ih partnerima... u vezi sa pristupanjem NATO-u, ne mislim da je to nešto o čemu se može sada pričati. To je nešto o čemu će se razgovarati u budućnosti", rekao je Šutanovac.

List piše da su "sve srdačniji odnosi sa NATO" izvor kontroverze za Srbe, iako su stavovi prema Alijansi raznolikiji nego što se na oko može primetiti.

"Džejns difens" citira rezultate nedavnog istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, po kojem je 66 odsto ispitanih izjavilo da Srbija ne bi trebalo da postane punopravni član NATO-a, a više od 50 odsto se složilo da bi pridruživanje pomoglo modernizaciji vojske. Približno isti broj anketiranih se saglasio da bi članstvo u NATO-u smanjilo pretnje od spoljnog vojnog napada na Srbiju.

List je naveo da Ministarstvo odbrane "agresivno sprovodi" reforme radi podizanja vojske na standarde zemalja članica NATO i EU, što je ojačalo veze srbije i Alijanse pristupanjem Partnerstvu za mir, 2006. godine. Šutanovac je rekao i da ne razmišlja "kada Srbija bude članica EU, nego kada će dostići standarde EU".

BEOGRAD, 8. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još