Women in Business, Media & Culture: Studentkinje upoznajte uspešne preduzetnice

Projekat "Women in Business, Media & Culture" u organizaciji Udruženja "The Best Fest" i kompanije Color Media Communications, posvećen podsticanju ženskog preduzetništva u ovim oblastima podržan od Vlade Republike Srbije, biće održan 20. novembra u hotelu Sheraton u Novom Sadu.

Na jednom mestu naći će se 50 žena koje su uspele u biznisu, medijima i kulturi a sa njima će biti 50 studentkinja koje žele da se po završtetku studija oprobaju u ovoj oblasti: da budu uspešne preduzetnice, da pokrenu svoj blog ili medij, da uspešno prodaju svoje umetničko delo ili organizuju koncert.

Tokom ručka učesnice će sa govornice čuti iskustva nekih od žena sa brilijantnim karijerama u ovim oblastima.

Pozivamo studentkinje, koje žele da jednog dana budu uspešne u ovim oblastima, da se prijave za učešće putem mejla - vanja.communications@gmail.com - i u svojoj prijavi navedu: ime i prezime, godinu rođenja, adresu, fakultet koji pohađaju i posao koji bi volele da rade.

Studentkinje će imati priliku da upoznaju uspešne preduzetnice, među kojima će biti:

Marijana Šarkić je diplomirani pravnik - saosnivač i direktor firme "Laureat" doo za menadžment i zastupanje autora i glumaca iz Novog Sada. Firmu osniva 2012. godine, zajedno sa advokatom Vladimirom Horovicem i glumcem Brankom Cvejićem, koga 2014. godine zamenjuje advokat Miomir Šećerov. Pri osnivanju firme osnovna ideja je bila da se, pre svega umetnicima, autorima, i kreativnim preduzetnicima, koji su autori originalnih dela, pruži profesionalna podrška i pravna pomoć u oblasti prava intelektualne svojine - autorskih i srodnih prava. Uz to, "Laureat" se za potrebe svojih klijenata bavi produkcijom, organizacijom gostovanja pozorišnih predstava, a pet godina za redom je producent / organizator pozorišnog festivala "Novi tvrđava teatar" koji se održava u Vili Stanković u Čortanovcima. Pre osnivanja firme "Laureat" bila je predstavnik strane trgovačke kompanije, bavila se poslovima međunarodne trgovine, platnim prometom sa inostranstvom, bila deo pravnog tima pri zastupanju u medjunarodnom sporu.

Dragana Ferlinc je vlasnica firme EuroCatering koja uspešno posluje i dalje je na vrhu ugostiteljstva na tržištu Srbije. Dragana Ferlinc i njena kompanija EuroCatering g tokom ovih 14 godina poslovanja stekli su besprekoran renome, ali i ušli u anale po logističkim rekordima koje su postigli. Kada je započela svoj biznis, ketering kao oblast poslovanja skoro da nije postojao. Eurocatering je prvi dobio šifru keteringa u Srbiji. Malo je velikih i značajnih događaja U Srbiji tokom kojih za gastronomski deo nije bio zadužen EuroCatering . Do sada su poslužili najvažnije ličnosti i kompanije srpske privrede i politike kao i mnoge ambasade, svetski poznate ličnosti i muzičke grupe. Kada su Rolling Stonsi, Sting, Duran Duran, Pol Enka, Joe Cocker , Rijana, Bili Ajdol, Džipsi Kingsi, Santana, Jenifer Lopez, Rejf Fajns, Džerard Batler, Amy Winehouse, Brian Ferry došli prvi put u Srbiju, sigurno nisu znali šta je to EuroCatering . Sada i ime ove kompanije, kao i njenu vlasnicu Draganu Ferlinc znaju dobro. Dragana Ferlinc ovu čast je zaslužila predanošću i profesionalnošću i savršenim ukusima hrane koje izlaze iz njene kuhinje. Dragana Ferlinc ušla je u anale kad je u jednoj noći za Montenegrian Grand Prix CLASS 1, koji je organizovala ruska kompanija Mirax uz pomoć 60 konobara, 10 kuvara, 20 pomoćnika i supervizora, s dva autobusa, jednim šleperom, dve hladnjače i kompletnom kuhinjom koja je uključivala stolove i stolice isporučila posluženje koje je fasciniralo sedamstotina ruskih oligarha puna tri dana. O tom posluženju se i danas priča. Rekord, kad je u jednom danu poslužila četiri hiljade zvanica na četiri različite lokacije u Beogradu, doneo joj je status jedne od sto najuticajnijih poslovnih žena u Srbiji i priznanje „Planeta biznis“. Dragana Ferlinc stalno istražuje nove kuhinje i ukuseiI stalno ide u korak sa najnovijim trendovima u svetu gastronomije. Diplomirani je ekonomista za turizam. Vegetarijanac je. Bavi se pasionirano ronjenjem, jahanjem, golfom, jogom, salsom i još mnogim sportovima. Govori engleski i italijanski i trenutno redovno uči nemački.

Marija Radojčić rođena je u Jasku na Fruškoj gori, dok je srednju školu i fakultet pohađala u Novom Sadu, gde živi i radi već dug niz godina. Po obrazovanju je ekonomistkinja usmerena ka marketingu i, kako kaže, svaki dan se budi sa željom za novinama i uvek ima neke nove ideje. Marija budućnost razvoja
privrede vidi u porodičnim firmama i malim prereađivačkim kapacitetima koji stvaraju delicije koje kreiraju posebno tržište. Kad voliš ono što radiš putevi do uspeha se sami otvaraju.

Gordana Grubješić, vlasnica agencije SuperStar Culture Rodjena sa velim snovima u malom selu na Kordunu, R Hrvatska. Zavrsila Ekonomski fakultet u Zagrebu. Tokom studija, da bi imala za vlastiti dzeparac, zaposlila se u jednom od najpoznatijih butika bivse Jugoslavije “ Mr.X”-u i “ Jeans West-“, gde je otkrila i razvila svoj talenat za modu i styling. Rat je docekala na plazi u Dubrovniku , odakle joj se zivot promenio za 360 stepeni. Umesto da se vrati kuci u Zagreb, stigla je i ostala u Beogradu. Dobila posao na tv 3 K, ubrzo postaje najbolji stilista za video spotove i image maker tadasnjih zvezda - Bajaga, Dzej, Ceca. Kad dostigne vrhunac, uvek ide dalje. Iz udobnosti poznatog stiliste, postaje prvi zenski menadzer u muzici gde uspesno vodi karijeru najpoznatije hip hop grupe 90-tih “ Monteniggers”. Iskustvo iz mode i muzike te medijske kontakte koristi kao odlicnu osnovu za osnivanje agencije 2000 koja ce se baviti event-ima i PR-om. Zajedno sa Aleksandrom Djordjevicem, partnerom agencije organizuje skoro 20 godina u Sava Centru cuvenu Noc Reklamozdera. Agencija SuperStar Culture postaje agencija iza koje stoje brojne promocije i eventi, PR kampanje, produkcije tv emisija. I kao sto dolikuje njenoj prirodi, da svoja iskustva pretace u nove projekte, zadnji takav je Etnology Fest- koji se bavi nematerijalnim kulturnim nasledjem. Uz sve to, veliku ljubav prema cvecu pretvorila je u hobi i postala nedavno suvlasnik male cvecare “Art of Blossom” koja kao i ona ima velike snove. Goga se vodi mislju “ko ne veruje u nemoguce, nece mu se nikad ni dogoditi”.

Olivera Balašević je direktor Salayke, vodeće produkcijske kompanije u jugoistočnoj Evropi. Diplomirala je sport i fizičku kulturu na Univerzitetu u Novom Sadu i provela rani deo karijere kao profesor u novosadskoj Gimnaziji. Od osnivanja porodične produkcijske kompanije Salayka, zadužena je za velika dostignuća u pogledu muzičke, koncertne, pozorišne, filmske i TV produkcije. Zaslužna je za uvođenje inovativnog koncepta zaštite autorskih prava na poslednjem Salaykinom ftlmskom i TV projektu “Kao rani mraz”, što je predstavljalo značajno dostignuće u pristupu zaštite autorkih prava u regionu. Njena opredeljenost humanitrnom radu i društveno odgovornim aktivnostima stavila je u prvi plan značajnih humanitarnih akcija u Srbiji i zemljama bivše SFRJ u poslednjih 20 godina, od kojih su neke realizovane u bliskoj saradnji sa UNHCR i drugim značajnim partnerima. Udata, majka troje dece i posvećena baka dvoje unuka.

Svetlana Mojić Džakula - Nakon master studija arhitekture, odlazi u Italiju, gde se specijalizije u oblasti dizajna jahti. Nakon nekoliko godina provedenih u različitim studijima za dizajn jahti i enterijera, a 2011. godine se vraća u Srbiju i otvara sopstveni biro. Svetlana je dobitnica i nekoliko prestižnih internacionalnih nagrada u sferi biznisa i dizajna i danas je iskusan predavač u tim oblastima. 2014. godine Salt & Water je proglašen Najboljim startapom na Balkanu koji je osnovala žena u velikoj konkurenciji koju su činile firme iz osam zemalja. Svetlana je više od decenije provela u jedriličarskoj reprezentaciji Srbije, a i dalje je aktivni sudija.

Sofija Bajić po struci dizajner tekstila, pre 25 godina zajedno sa suprugom osnovala je firmu Vitalon. Vitalon se bavi proizvodnjom dijetetskih proizvoda na prirodnoj bazi, a od skoro i proizvodnjom funkcionalne hrane. Kao neko ko je dugi niz godina u preduzetništvu, radeći u više različitih delatnosti i pronalazeći svoj lični put, Sofija je otišla korak dalje i osnovala prvo „Udruženje za promociju zdravog života” Natura Vita, a potom i klub „Biznis na štiklama”. Klub „Biznis na štiklama“ ima jasnu viziju da okupi i osnaži preduzetnice u Srbiji i u regionu, kako bi one što jednostavnije ušetale u svet biznisa, a kasnije u istom tom biznisu uspešno opstale i napredovale.

Melanija Pavlović, arhitekta i menadžer, žena koja vodi uspešan biznis u građevinskoj industriji. Godinama je u građevinskoj industriji Srbije i na svim pozicijama koje je do sada obavljala postizala je odlične rezultate, što potvrđuju mnogobrojne nagrade za kompaniju koju predvodi i nju lično. Obrazovana i uspešna žena, sa diplomama dva fakulteta, dokazala se u poslu kojim se bavi. Doskora jedina žena u Srbiji direktor i firme i fabrike za proizvodnju građevinskih materijala za završne radove, a od nedavno na poziciji Direktora korporativnih poslova i komunikacija kompanije Enmon, vodećeg distributera keramičkih pločica i opreme za kupatila. Za sebe kaže da nije tipičan arhitekta, ali jeste tipičan menadžer. Voli svoj posao, veoma je komunikativna, uporna i po prirodi je perfekcionista. Napominje da u životu ne postoje problemi, već izazovi. Međutim, na kraju dana ona je ipak samo mama dva tinejdžera, Marka i Igora.

Dr Zorica Crnogorac je vlasnica Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“ Novi Sad. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Usavršavala se u prestižnim evropskim centrima za vantelesnu oplodnju (Beču, Kopenhagenu, Londonu i Briselu). Kada je 2006. godine počinjala, postavila je sebi cilj da njena bolnica „Genesis“ postane vrhunska ustanova za lečenje steriliteta u Srbiji, da omogući uslove, kadar, tehničku opremljenost i rezultate kao u najboljim svetskim centrima. O posvećenosti doktorke Crnogorac svojoj misiji, najbolje govori podatak o uspešnosti bolnice od 60 odsto i više od 3.000 parova koji su zahvaljujući upravo orginalnom, personalizovanom „Genesis“ konceptu vantelesne oplodnje, posle više godina lečenja i pokušaja uspeli da se ostvare kao roditelji. Svake godine u „Genesis-u“ se leči više hiljada pacijenata, i konstatno beležimo porast broja pacijenata iz zemalja Evropske unije. Doktorka Zorica Crnogorac je dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za kvalitet rada i ostvarene rezultate bolnice. „Mislim da su neke stvari predodređene u životu, nekada smo svesni znakova pored puta, pogotovo u mladosti. Sada kada vratim film shvatam koliko su vera u sebe, svoje želje, svoje emocije, ljubav prema životu, ljudima, poslu, jako važni. Iz te velike vere je i nastala bolnica „Genesis“. Nipošto ne treba biti pesimista i ne treba se plašiti promena, savet je dr Zorica Crnogorac ženama i mladim devojkama u Srbiji.

Nakon ručka, učesnice će imati vođenu turu centrom Novog Sada - "Slavne Novosađanke" a nakon nje posetiće i izložbu "Percepcije: Žena po meri društva?" koja je u Galeriji Matice srpske organizovana u saradnji sa British Council-om.

PROGRAM:

11.30 - Polazak autobusa iz Beograda
12.30 - 13.00 - Okupljanje učesnica konferencije, Welcome Drink
13.00 - 15.00 - Ručak sa motivacionim govorima tokom ručka
15.30 - 16.30 - Vođena tura centrom grada - "Slavne Novosađanke"
16.30 - 17.30 - Galerija Matice srpske: Stučno vođenje kroz izložbu "Percepcije: Žena po meri društva?" + Cocktail Party
17.30 - Polazak autobusa za Beograd
18.30 - Dolazak autobusa u Beograd

Detalji programa:

www.color.rs/womenin

Pogledajte još