Srbija ne prihvata kosovske carinike

BEOGRAD, 9. septembra 2011. (Beta) – Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ponovio je u petak da je za Srbiju i Srbe na severu Kosova neprihvatljivo dovodjenje kosovskih carinika.

Prema njegovim rečima, vlasti u Prištini ne kriju da će 16. septembra pokušati da jednostrano na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dovedu “takozvane carinike Kosova”, iako u razgovorima o carinskim pečatima 2. septembra u Briselu nije bilo ni reči o takvom rešenju za administrativne prelaze na severu Kosova.

Stefanović je u pauzi skupa Forum Srbija-Evropska unija u beogradskom hotelu Hajat rekao da je tako nešto potpuno neprihvatljivo za Srbiju, ali i za gradjane Srbije koji žive na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, kosovski Srbi to neće prihvatiti već će gradjanskim otporom to pokušati da spreče. On je dodao da Srbija ne želi nikakve sukobe već dijalog i dodao da Beograd do sada nije povukao nijedan jednostrani potez.

Prema njegovim rečima, Beograd samo želi da očuva suverenitet i integritet države, ali je ponekad “tanka linija izmedju rešavanja problema gradjana i čuvanja integriteta zbog čega postoje gradjani i opozicione partije koje tu liniju ne vide”.

..