SEDAM LOŠIH NAVIKA: Maske za lice i greške koje pravimo

Maske su efikasne samo ako se pravilno koriste i ako se ne preteruje u njihovom korišćenju. Proizvođači se trude da maske za lice učine što zanimljivijim i originalnijim kako bi nam ovaj deo beauty rutine bio opuštajući i što prijatniji. Međutim, postoji nekoliko loših navika na koje treba da obratite pažnju kada su u pitanju maske za lice.

Maske za lice nije preporučljivo koristiti svaki dan. One su prva pomoć za ujednačavanje tena ili otklanjanje otoka, naročito ako želimo trenutni efekat. Međutim, svakodnevnom upotrebom ovakvih maski može doći do oštećenja kože, tačnije do razvitka dermatoloških problema kao što je isušivanje kože ili retinoični dermatitis. Dakle, pre nego što stavljate masku za lice svaki dan, proverite aktivne sastojke koje ona sadrži. Većina proizvođača i napiše u uputstvu koliko često je preporučljivo korišćenje maski.

Spavanje sa maskom za lice

Proizvođači sa razlogom pišu vreme upotrebe proizvoda na ambalaži. Ovo je naročito važno kada su u pitanju sheet maske za lice. Dugo držanje maske na licu mogu da donesu više štete nego koristi. U roku od pola sata, bakterije počinju da se razmnižavaju i stvaraju rizik of pogoršanja akni. Ako želite da brinete o vašoj koži dok spavate, onda su najbolje kremaste noćne maske koje ne zahtevaju ispiranje. U ovom slučaju je ispravno naneti je pola sata pre spavanja. To je dovoljno vremena da se maska upije i da ne ostane na jastučnici.

Izbegavanje čišćenja lica pre nanošenja maske za lice

Ukoliko ne očistite lice pre nanošenja maske, možete da napravit ozbiljan problem svojoj koži. Ostaci šminke i sebum će ostati zarobljeni pod maskom, pa mogu izazvati začepljene pore, upalu i iritaciju kože. Čak i ako stavljate „masku za pročišćavanje“, morate da očistite lice pre nanošenja.

Maska oko očiju

Prilikom nanošenja maske, važno je izbegavati periorbitalno područje (deo oko očiju). Ovaj deo lica je veoma delikatno i zahteva posebnu negu. U suprotnom, možete pogoršati stanje kože oko očiju. Ako je potrebno, dobro navlažie ovaj deo ili koristite posebne maske i flastere.

Šetnja po kući sa maskom za lice

Kada nanesete masku za lice, bilo bi idealno da ležite i uživate u tretmanu. Kada ležite, opuštate mišiće lica i dozvoljavate korisnim sastojcima da prodru što dublje u slojeve kože. Osim toga, u uspravnom položaju, vaša maska će se povlačiti na dole izgubiće na efikasnosti.

Maske za lice i greške pri odabiru

Normalna koža proizvodi sebum i njegova proizvodnja utiče na naš tip kože. Međutim, do večeri i normalna koža može delovati masno, a to možda nije slučaj. Ako odlučite da je tretirate na taj način, moguće da ćete je isušiti i oštetiti. Zbog toga je najbolje da posetite dermatologa koji vam jedini može ispravno odrediti tip kože.

Stavljanje hrane na lice

Iako možda mislite da je hrana bezbednija za lice, to nije baš slučaj. U proizvodnji kozmetičkih proizvoda, sastav aktivnih supstanci je strogo proveren i kontrolisan. Sa druge strane, količina limunsku kiseline u domaćoj maski za lice može da ošteti vašu kožu već prilikom prve upotrebe. Jedini recept koji kozmetičari odobravaju je maska od ovsene kaše. Potrebno je da samo skuvate ljuspice i nanesete ih na lice.

Dakle, ne brinite. Maske za lice svakako treba i dalje da budu deo vaše rutine kada je reč o negovanju kože lica. Međutim, obratite pažnju na ovih nekoliko stvari kako biste bili sigurni da je vaša koža zdrava.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još