Održan "Festival kuglofa" u Sremskim Karlovcima

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija "Zavičajna kuća" i Udruženja građana "Petrovaradin Media" i "The Best Fest" sa velikim entuzijazmom drugu godinu zaredom organizovali su "Festival kuglofa" u Sremskim Karlovcima.

Festival je otvoren u petak, 26. maja, učešćem najmlađih posetilaca u okviru radionice "Šašavi kuglof". Kao i svake godine, mališani su na unapred pripremljenim mini kuglofima oslikavali najrazličitije šarene motive. Nakon radionice, usledio je nastup polaznika plesne škole "Altair" u pešačkoj zoni u Sremskim Karlovcima.

Na manifestaciju koja slavi kuglof u Sremskim Karlovcima, u subotu, 27.maja, iz Beograda je vozom sltigla delegacija ambasadora sa svojim porodicama. Oni su i ove godine bili specijalni gosti "Festivala kuglofa". Pored turističkog obilaska Sremskih Karlovaca, ambasadori su posetili vinariju "Bajilo" gde su uživali u degustaciji vina, a nakon toga prisustvovovali su i ceremoniji svečanog proglašenja pobednika za najbolji kuglof 2023.

Ove godine u konkurenciji za najbolji kuglof učestvovalo je dvanaest kuglofa iz čitave Vojvodine, a odlukom stručnog žirija pobedio je kuglof takmičarke Eve Šnur iz Sremskih Karlovaca.

U nedelju, 28. maja, festival je zatvoren koncertima horova DNUK "Kolomejka", HKPD "Jelačić", hora grčko-srpskog prijateljstva "Irida" i mešovitog hora "Harmonija", koji je održan u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Trojstva u Sremskim Karlovcima.

"Festival kuglofa" podržali su: Opština Sremski Karlovci, Sekretarijat za kulturu Autonomne pokrajine Vojvodine, Ministarstvo za turizam i omladinu kao i brend Rosa Homolje.

Pogledajte još