Putin pomogao snimanje Fausta

0

MOSKVA, 13. septembra 2011. (Beta-AFP) – Ruski film "Faust" o korupciji u vlasti koji je dobio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, snimljen je zahvaljujući pomoći ruskog premijera Vladimira Putina, rekao je u utorak reditelj tog filma Aleksandar Sokurov.

MOSKVA, 13. septembra 2011. (Beta-AFP) – Ruski film “Faust” o korupciji u vlasti koji je dobio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, snimljen je zahvaljujući pomoći ruskog premijera Vladimira Putina, rekao je u utorak reditelj tog filma Aleksandar Sokurov.

“Film ne bi izašao da Putin nije našao novčana sredstva”, ispričao je agenciji Frans pres ruski reditelj.

U Rusiji je 2009. godine obustavljena proizvodnja filmova zbog ekonomske krize pa je Sokurov zatražio od Putina pomoć. Putin ga je pozvao u svoju rezidenciju kod Moskve kako bi reditelj predstavio svoj projekat.

“Veoma pažljivo me je saslušao i postavljao precizna pitanja o glumcima i kostimima”, ispričao je Sokurov koji je kod Putina otkrio “iznenadjujuće afinitete prema nemačkoj kulturi”.

Putin je imao “samo jednu želju – da dugometražni film, snimljen na nemačkom, bude u ruskoj produkciji bez stranih ulaganja”, rekao je Sokurov čiji su prvi filmovi bili zabranjivani u Sovjetskom Savezu.

Mesec dana nakon tog susreta, Fond za podršku mas medijima čije je sedište u Sankt Peterburgu, a finansira ga poslovni svet, deblokirao je osam miliona evra za “Fausta”. Ostatak novca, milion evra, dao je vladin Fond za podršku filmu, nedavno formiran na inicijativu Putina.

..

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.