METEOROLOZI OTKRIVAJU: U drugoj polovini juna značajno manje padavina, od ponedeljka toplije

Meteorolog Goran Mihajlović rekao je danas će u drugoj polovini juna biti značajno manje padavina u odnosu na mesec i po dana iza nas uz mnogo više sunca, kao i da će početak leta obeležiti temperature preko 30 stepeni - u četvrtak i petak u pojednim krajevima zemlje i do 32.

- Kalendarski dolazi leto, i ono što je će obeležiti početak leta je toplo vreme - već od ponedeljka imaćemo porast temperature. Početak leta i preko 30 stepeni u većini mesta - 32 stepena, tako da ćemo na kratko zaboraviti ove kišne dane. Međutim, za vikend biće lokalnih pljuskova, poslednji dani juna ispod 30 stepeni - 27, 28 - dodao je Mihajlović.

On dodaje da su jun i maj najkišovitiji meseci u godini.

- Ova situacija koju smo imali ove godine nije uobičajena u smislu količine padavina, normalno je da u maju i junu imamo najviše padavina u toku godine i one su uglavnom pljuskovitog karatktera. Upravo taj karakter uslovljava ove bujične poplave. Vi vidite da mi nismo imali problema sa velikim rekama - Dunavom, Tisom, Savom... Velike reke su pod kontrolom. Ono što je izazivalo probleme su mali vodotokovi, koji pri veliki količinama u kratkom vremenskom periodu nabujaju i naprave problem - objašnjava meteorolog.

On ističe da je, prema merenju Radarskog centra Bukulja, za samo 24 sata palo 77 milimetara kiše po metru kvadratnom.

- Poređenja radi u Beogradu, pročene mesečne padavine za jun je 90 milimetara, a vi ste u jednom danu imali ono što uobičajeno padne za mesec dana - dodaje on.

Mihajlović je rekao da se kiša danas očekuje još na istoku zemlje - Borski, Zaječarski okrug sa tendencijom prestanka do kraja dana, dok u zapadnim i severozapadnim krajevima neće biti padavina. Meteorolog je dodao da ulazimo u suvlji period uz porast temperature i da se ove poplave razlikuju od onih iz 2014. godine.

- Te 2014. godine na većem području je padala kiša i bila je intezivnija. Mi zaboravljamo da smo imali nekoliko kišnih epizoda i u aprilu, pre tog maja iste godine. Ta 2014. godina je različita, zbog toga, jer su sada uglavnom padavine bile lokalnog karatktera - u maju ste imali Loznicu sa 250 milimetara po metru kvadratnom mesečnu količinu padavina, a drugi delovi kao što je Veliko Gradište je imalo svega 40 milimetara za ceo mesec - istakao je Mihajlović.

Temperature će u julu biti prosečne za ovo doba godine, objašnjava Mihajlović, i dodaje da neće biti topao kao prethodne dve, tri godine, ali da će biti negde između devet i 14 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni, uz padavine od 50 do 70 milimetara po metru kvadratnom što je uobičajeno za jul.

- Početak jula biće uslova za pljuskove, srednja maksimalna temperatura za jul između 27 i 29 stepeni - dodao je on.

On je istakao da UV zračenje neće biti visoko, ali da svakako treba da izbegavamo da u najtoplijem delu dana budemo na suncu i da i dalje stoji preporuka kako da se zaštitimo od UV zračenja. Mihajlović je dodao da neće biti ni tropskih noći u julu i da će ovaj jul biti svežiji u odnosu na prethodne. Dodaje da nam dolazi toplo vreme koje će biti dobro i za poljoprivredne useve, pre svega za pšenicu koja treba da dozri i da je kišni period pogodovao, ali da ipak velika vlaga može da utiče na razvoj određenih bolesti.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još