VELIKA PRILIKA ZA SRBIJU I BEOGRAD: Svetska izložba-EXPO biće organizovana kod nas 2027. godine

Srbija, koja je osvojila organizaciju Svetske izložbe 2027. godine, bila je jedna od pet kandidata, pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Naša zemlja se jedina iz jugoistočne Evrope kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe koja se održava svakih pet godina.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, koji je bio i predsednik Radne grupe za izradu i podnošenje kandidature za EXPO 2027, godinu i po dana radilo se na promociji Beograda kao organizatora.

EXPO 27 će se održati u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta, sa temom "Play for Humanity: Sport and Music for All" (Igraj za čovečanstvo: Sport i muzika za sve), piše sajt gradnja.rs.

Za tu priliku će, kako je ranije danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "već koliko sutra krenuti veliki radovi nedaleko od nacionalnog stadiona" u Surčinu.

Koji je smisao EXPO?

EXPO je svetska izložba koja se održava svakih pet godina. Prethodni put ta čast je pripala Dubaiju i to je prvi put da se ona održavala na Bliskom istoku.

Zemlje u svojim paviljonima predstavljaju svoja dostignuća na zadatu temu. Te godine teme su bile "Održivost, Mobilnost i Mogućnosti", po čemu su distrikti i podeljeni.

Paviljon Srbije u disktiktu "Mobilnost" bio je podignut po projektu beogradskog A3 Architects. Unutar samog paviljona čekalo vas je svojevrsno putovanje od vinčanske do savremene kulture, a centralni momenat je virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira uz pomoć metahuman tehnologije.

Prethodni Expo 2020 u Dubaiju ugostio je 25 miliona posetilaca iz celog sveta, što je podatak koji govori koliko će hotela biti potrebno da se izgradi u Beogradu i okolini.

Osnovna ideja ovih izložbi je da sve zemlje dobiju priliku da prikažu ostatku sveta svoj pogled na neku zadatu temu. Zemlje učesnice, u skladu sa zadatom temom, uređuju po vlastitom nahođenju u odvojenim paviljonima svoje izložbene prostore.

Prva svetska izložba u današnjem smislu te reči, održana je 1851. godine u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao tadašnjoj vodećoj sili u svetu.

Sve nacije bile su pozvane da doprinesu izložbi koja je predstavila najveća dostignuća svih grana ljudskog delovanja.

Londonska izložba je ostvarila veliki uspeh, pa su uskoro i drugi veliki gradovi organizovali Svetske izložbe.

Zaostavština Svetskih izložbi u više od 150 godina njihovog održavanja, između ostalog, uključuje Ajfelov toranj u Parizu, Atomijum u Briselu, izum televizije i dr.

Kako se Srbija sprema?

Vučić je najavio da su procene da će oko 2,6 miliona turista posetiti EXPO 2027.

- Ukupan ekonomski efekat biće oko 1,1 milijardu evra. Hotelijerstvo, ugostiteljstvo – bukvalno će sve da procveta. Aerodrom Beograd, naš nacionalni avio-prevoznik, bukvalno sve - rekao je Vučić.

Kazao je da je potrebno izgraditi sajamski prostor i smeštajne kapacite za predstojeći EXPO 2027, koji će nakon izložbe moći da dobiju prenamenu za one koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta.

Kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju.

Izvor: n1info.rs
Foto: Vlada Srbije

Pogledajte još