NAROČITO U PRVA TRI MESECA: Unos folne kiseline je od izuzetne važnosti u trudnoći

Folna kiselina je vrsta vitamina B, koji se nalazi u hrani, ali moguće ju je nadoknaditi i u obliku suplemenata.

Vrlo je važna, jer se koristi za razvoj krvnih zrnaca. Osim toga, važna je i za razvoj fetusa, a to se posebno odnosi na prva tri meseca trudnoće.

Ukoliko ste trudne ili planirate trudnoću, jasno je da ćete morati više da se pobrinete o unosu raznih suplemenata, jer telo u drugom stanju jednostavno traži više vitamina.

Što se tiče namirnica, folna kiselina se nalazi u lisnatom zelenom povrću, voću i orašastim plodovima, a možemo ga naći u sastavu određene hrane kao što je hleb ili nekih drugih žitarica.

- Folna kiselina ključna je za normalan neurološki razvoj bebe. Ona pomaže u formiranju neuralne cevi, koja postaje rani mozak i kičma. Odgovarajući nivoi folne kiseline mogu da spreče urođene mane mozga i kičme - objašnjava Ejmi Veter, ginekolog u "Pediatrix Medical Group" u Atlanti.

Osim što pomaže u pravilnom formiranju neuralne cevi, folna kiselina pomaže i u smanjenju rizika od urođenih mana kao što su rascep usne i nepca. Zahvaljujući dovoljnoj količini folne kiseline razvija se i placenta, koja detetu omogućava kiseonik i ostale hranljive supstance.

Najbolje bi bilo da pre uzimanja suplemenata, najpre prvoverite šta i u kojoj meri nedostaje vašem organizmu. Unos folne kiseline lekari preporučuju najmanje jedan do tri meseca pre planirane trudnoće, i takođe unos tokom cele trudnoće.

Folna kiselina preporučuje se i onim ženama koje ne koriste kontracepciju, kako bi izbegle nedostatak iste ukoliko im se dogodi neplanirana trudnoća.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još