U PRISUSTVU BROJNIH ZVANICA: Dan Kanade obeležen u Beogradu

Ambasada Kanade u Srbiji juče je organizovala prijem povodom obeležavanja Dana Kanade, a tom prilikom je ambasador te zemlje u Srbiji Džajls Norman rekao da se danas slavi povezanost Srbije i Kanade, jer dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.

On je za "Tanjug" istakao da tu pre svega misli na građane iz obe zemlje, koji žive u obe te zemlje, zatim i na mnogo sličnosti u svetu sporta, umetnosti, biznisa.

- Imamo mnogo Kanađana koji napreduju i donose nazad u Srbiju stečeno znanje i tehničko umeće i primenjuju ga u Srbiji, pa mi želimo da se to i dalje uvećava - rekao je ambasador.

On se zahvalio svima koji su došli na prijem i izneo nekoliko napomena u vezi sa izuzetnim ljudima iz dveju zemalja.

- Želim da govorim i o sportu i istaknem primer Milana Borjana, koji je igrao u našem nacionalnom timu kao golman na svetskom prvenstvu održanom prošle godine - rekao je Norman.

Naveo je da još jedan Srbin Darko Rajaković nastupa u jedinom kanadskom NBA košarkaškom klubu i nekadašnjem šampionu "Toronto reptorsima".

- Ove godne su Kanađanin Džamal Meri i neponovljivi Nikola Jokić doveli "Denver Nagets" do titule prvaka NBA lige, kada su kanadski Srbi slavili i Jokića kao najkorisnijeg igrača - istakao je on.

Dodao je da Kanada ima velike koristi od srpskih talenata, jer oko 100.000 Srba živi i doprnosi razvoju Kanade.

- To se odnosi i na umetnike koji žive i stvaraju u Kanadi, poput David Albaharija i drugih - naveo je amabasador.

Prema njegovim rečima, Kanada postaje jača zbog sposobnosti da primi ljude kako iz Srbije i tako i iz ostatka sveta.

- Samo za poslednjih godinu dana primili smo gotovo pola miliona imigranta, koji mogu nesmetano da žive i stvaraju u našem kosmoplitskom društvu - napomenuo je Norman.

Govoreći o povezanosti Srbije i Kanade, ambasador je najavio da je moguće da će u perspektivi biti ustanovljen i direktan let između Toronta i Beograda.

Izvor: Politika.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još