U EU očekuju ishod debate o restituciji i svojini

BRISEL, 19. septembar 2011. (Beta) – Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u ponedeljak u Briselu da je Srbija postigla značajne rezultate u procesu evropske integracije.

File je nakon sastanka sa potpredsednikom srpske vlade Božidarom Djelićem ocenio da su medju značajnim rezultatima hapšenje i transfer haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i usvojanje ključnih zakona.

Značajni koraci su, dodao je File, preduzeti i u pravosudju gde je u toku proces revizije reizbora sudija i tužilaca.

“Ohrabrio sam Srbiju da iskoristi ovaj trenutak i intenzivira rad na reformama. Posebno, očekujemo napredak u usvajanju nove medijske strategije i zadovoljavajući nastavak procedure ponovnog imenovanja sudija i tužilaca u skladu s dogovorenim kriterijumima”, naveo je komesar za proširenje.

U EU, prema rečima Filea, željno očekuju ishod javne debate o zakonu o restituciji i zakonu o javnoj svojini, kao i dalje rezultate u borbi protiv korupcije.

“Takodje se nadamo da ćemo videti da dijalog s Kosovom donese dodatne važne rezultate i očekujemo da će naredna runda krajem septembrta doneti dalje sporazume. Jasno smo stavili Srbiji na znanje da priznanje Kosova nije formalni uslov za proces evropske integracije, ali da je važno da se tokom vremena postigne normalizacija odnosa Srbije s Kosovom”, istakao je Štefan File nakon susreta s Djelićem.

..

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.