Insajderske informacije krivično delo

BEOGRAD, 19. septembra 2011. (Beta) – Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Srbije Zoran Ćirović najavio je u ponedeljak da će insajderske informacije i manipulacije na tržištu kapitala ubuduće biti krivično delo.

“Ta novina je omogućena Zakonom o tržištu kapitala čija primena počinje 17. novembra i Komisiji za hartije od vrednosti daje znatno veća ovlašćenja”, objasnio je Ćirović u razgovoru sa novinarima.

Do sada je Komisija mogla da predlaže kazne za privredni prestup i prekršaje, koje su, prema rečima Ćorovića, bile skoro simbolične što je pogodovalo neregularnostima na tržištu kapitala i slabijoj zaštiti malih akcionara.

Novim propisima o tržištu kapitala predvidjeno je i osnivanje Fonda za zaštitu investitora koji će raditi pri Agenciji za osiguranje depozita, a za njegovu kontrolu biće nadležana Komisija za hartije od vrednosti.

Taj Fond će investitorima garantovati isplatu do 20.000 evra u slučaju stečaja investicionog društva ili neke druge nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.