U Muzeju primenjene umetnosti otvorena izložba posvećena Siniši Mihajloviću

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju izložbe "U sećanje na: Paolo/Siniša", po segmentima posvećenim Siniši Mihajloviću i Paolu Rosiju, istakla je da na ovaj način čuvamo uspomenu na velikane svetskog fudbala, a da Siniša Mihajlović nije, niti će biti zaboravljen, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministarka Gojković je u Muzeju primenjene umetnosti rekla da je legendarni srpski fudbaler i na prvom mestu čovek velikog srca, ostavio neizbrisiv trag u svetu sporta, a svojom jedinstvenom pojavom i životnim stavom, osvojio srca brojnih ljubitelja "najvažnije sporedne stvari na svetu" širom planete.

- U igračkim danima, kasnije kao trener i selektor, svoj karakter beskompromisnog borca najbolje je pokazivao na terenu, unoseći u fudbalsku igru snažne emocije i retko viđen žar. Bio je nezamenljivi reprezentativac svoje zemlje i jedan od ključnih igrača tima 'Crvene zvezde' koji je postao šampion Evrope i ostvario najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala - podsetila je Gojković.

Prema njenim rečima, ljubimac navijača u Jugoslaviji, Srbiji i svojoj drugoj otadžbini Italiji, bio je jedan od ne tako brojnih sportista koji je svugde u svetu uživao puno poštovanje protivničkih igrača i simpatizera i naglasila da je, kao nekadašnji gradonačelnik "Srpske Atine" ponosna što je u njenom mandatu Siniša Mihajlović poneo titulu počasnog građanina Novog Sada.

- Njegova ljubav prema svom narodu i državi, dobročinstvo, plemenitost i humanost, ostaće zabeleženi kao redak Božji dar. Dobrim delima nesebično je vraćao nadu u bolje sutra, na prvom mestu deci i omladini bez roditeljskog staranja - rekla je Gojković.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture je poručila da Siniši Mihajloviću, zbog svega što je kao sportista i čovek uradio za našu zemlju, dugujemo veliku zahvalnost i poštovanje.

Ona je naglasila da su Siniša Mihajlović i Paolo Rosi bili najbolji predstavnici svojih zemalja, šampioni sveta i Evrope, majstori fudbala i uzori mladima, a na prvom mestu dobre osobe i jake ličnosti.

Na otvaranju izložbe u organizaciji WORD CAMP INTERNATIONAL i Fondacije Paolo Rosi obratili su se Dražen Mihajlović, brat Siniše Mihajlovića, Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Nj.E. Luka Gori, ambasador Italije u Beogardu, Federika Kapeleti, supruga Paola Rosija, Roberto Ćinkota, direktor Italijanskog instiruta za kulturu i Marko Skembri, direktor izložbe.

Izložba je organizovana po segmentima posvećenim Mihajloviću, Rosiju, međunarodnom i jugoslovenskom sportu i običnom životu.

Tema je posvećena ličnim karakteristikama u javnoj kulturi i javnom životu Srbije i Italije.

Izvor: N1
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još