S NEBA PA U REBRA: Francuskinju udario meteorit dok je pila kafu na terasi

Ženu u Francuskoj, dok je na terasi sa prijateljicom pila kafu, udario je mali meteorit, što se smatra izuzetno retkim događajem.

Incident se dogodio 6. jula kada je žena, čiji identitet nije otkriven, sedela na otvorenoj terasi i pila kafu sa prijateljicom. Odjednom ju je nešto udario u predelu rebara.

- Čulo se glasno "bup" sa krova pored nas. U sledećem trenutku osetila sam udarac u predelu rebara. Mislila sam da je neka životinja u pitanju. Slepi miš, možda. Kada smo pronašle kamen, mislile smo da je komadić cementa sa krova, ali nije bio te boje - opisala je Francuskinja događaj za lokalni list "Les Dernieres Nouvelles d'Alsace".

Da bi istražila odakle je doleteo kamenčić na njenu terasu, obratila se lokalnom majstoru za izradu krovova, koji joj je rekao da to sigurno nije cement sa krova. Takođe je pokazala misteriozni objekat geologu dr Tijeriju Rebmanu koji je potvrdio njegovo vanzemaljsko poreklo.

Geolog je naveo da se unutar meteorita nalazi mešavina gvožđa i silicijuma, što samo po sebi nije ništa neobično. Međutim, to da meteorit udari čoveka se izuzetno retko dešava.

Prvi potvrđeni slučaj da meteorit direktno udari u osobu dogodio se u Sjedinjenim Državama pre skoro 70 godina.

- Veoma je retko i da se u ovim kontinentalnim predelima pronađe meteorit pošto se lako pomešaju sa okolnim stenama. S druge strane, u pustinjskom okruženju možemo lakše da ih pronađemo - napominje dr Rebman.

Meteoriti su svemirske stene koje prežive putovanje kroz Zemljinu atmosferu i udare u zemlju. Procenjuje se da skoro 50 tona meteoritskog materijala padne na Zemlju svakog dana, navodi NASA.

U maju ove godine prijavljeno je da je meteorit proleteo kroz krov kuće američke porodice u Nju Džersiju i oštetio pod.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još