STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kako prepoznati simptome raka jajnika?

Prepoznavanje simptoma i redovan ginekološki pregled najbolja su opcija za otkrivanje ranih stadijuma karcinoma jajnika, preporuka je dr Mladena Vukovića, specijaliste ginekologije i akušerstva, na subspecijalizaciji iz steriliteta i fertiliteta.

Nažalost, statistika je sumorna. U svetu i Srbiji se upozorava na činjenicu da svake godine od raka jajnika oboli najmanje 250.000 žena, a umre 140.000.

Statistika je u Srbiji zabrinjavajuća, navodi doktor Vuković.

- Karcinom jajnika je osmi po učestalosti maligni tumor u svetu, ali jeste i najsmrtosniji ginekološki kancer. U našoj zemlji se otkrije oko 820 novih slučajeva, a oko 420 žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prognoze su da će se broj obolelih i umrlih uvećati do 2030. godine za oko 60 odsto - upozorava doktor.

Rak jajnika se smatra "tihom bolešću" jer se simptomi javljaju tek kada je bolest uznapredovala. Simptomi su nespecifični: bol u leđima, karlici, stomaku, osećaj nadutosti ili sitosti, učestalo mokrenje.

Po rečima doktora Vukovića, svi ovi simptomi treba da budu alarm da se žene jave lekaru na pregled, što može omogućiti otkrivanje ove bolesti u ranoj fazi.

- Povećan rizik za ovu bolest imaju žene koje nisu rađale, kao i one koje su rodile posle 35. godine života, žene koje koriste hormonsku estrogenu terapiju bez progesterona. Žene sa porodičnom istorijom ovog oboljenja u porodici uključujući i BRCA 1 i BRCA 2 genotipove, odnosno utvrđene mutacije na ovim genima, operativne povrede organa male karlice i trbuha tokom operacija - navodi doktor za portal N1.

Doktor dodaje da bi i sve ostale žene trebalo da vode računa o svom zdravlju i da se redovno javljaju na sistematske preglede.

- Bolest se dijagnostikuje ginekološkim pregledom, ultrazvučnim pregledom, određivanjem tumor markera u krvi, kompjuterskom tomografijom, magnetnom rezonancom, a za postavljanje konačne dijagnoze i za određivanje tipa tumora, kao o proširenosti bolesti potreban je hiruški pristup, otvaranje trbušne duplje i pregledom uzetog materijala od strane patologa - pojašnjava doktor.

Rutinski skrining za ovu bolest, nažalost i dalje ne postoji.

- Ženama sa povećanim rizikom se savetuje transvaginalni ultrazvuk koji obavlja ginekolog. Pognoza ove bolesti zavisiće od stadijuma bolesti u kojoj je oboljenje otkriveno. U ranim stadijumima ove bolesti moguće je potpuno izlečenje. U kasnijim stadijumima ovo oboljenje se pokušava prevesti u hroničnu bolest - kaže doktor.

Trudnoća

- Roditeljstvo i trudnoća su mogući, ali će i oni zavisiti od stadijuma bolesti. U planiranju trudnoće jako je bitna komunikacija između pacijenta, ginekologa, onkologa i subspecijaliste steriliteta i feriltiliteta - zaključuje doktor Mladen Vuković.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još