ČUVAR IMUNOG SISTEMA: Ananas - lek i prevencija za brojna zdravstvena stanja

Ananas jeste ukusan, ali takođe podržava jak imuni sistem, olakša probavu i dobar je za reproduktivno zdravlje.

Kao bogat izvor vitamina C ananas je odličan za jačanje imuniteta. Vitamin C se obično koristi za podršku funkcionisanju imunog sistema i ublažavanje kašlja, prehlade i simptoma gripa. Istraživanja pokazuju da deca i odrasli koji redovno konzumiraju voće sa visokim sadržajem vitamina C mogu biti zaštićeniji od infekcija, virusnih i bakterijskih, kao i od rizika za pojavu kancera.

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, i igra ulogu u održavanju zdravlja vezivnog tkiva tela. Kao antioksidans ima sposobnost da sintetiše kolagen, glavni protein u telu odgovoran za održavanje zdravih krvnih sudova i organa.

Voće koje je bogato vlaknima može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući kolorektalni rak. Vlakna iz ananasa takođe mogu smanjiti nivo glukoze u krvi.

Vlakna su razlog zašto ananas može imati koristi i za gubitak težine. Zbog visokog sadržaja vlakana, jedna od prednosti ananasa je to što vam može pomoći da se osećate siti uz malo kalorija.

Ananas može pomoći i u sprečavanju zatvora i kod održavanja zdravlja digestivnog trakta, što znači da je koristan za smanjenje naduvenosti.

Prema Akademiji za ishranu i dijetetiku SAD, studije pokazuju da konzumiranje hrane bogate antioksidansima može pomoći u sprečavanju neplodnosti. Pošto slobodni radikali mogu oštetiti reproduktivni sistem, namirnice sa visokom antioksidativnom aktivnošću poput ananasa, preporučuju se osobama koje pokušavaju da se ostvare kao roditelji.

Antioksidansi u ovom voću, kao što su vitamin C, beta-karoten i drugi vitamini i minerali, uključujući bakar, utiču i na plodnost muškaraca i žena. Što se tiče prednosti ananasa za muškarce, pokazalo se da antioksidansi pomažu u povećanju protoka krvi i obnavljanju pravilnog formiranja tkiva u genitalnim organima - plus mogu pomoći u povećanju broja spermatozoida. Slično tome, prednosti jedenja ananasa za žene uključuju smanjenje upala i podršku pri zarastanju vezivnog tkiva.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Zaštita od kardiovaskularnih bolesti

Studije sprovedene i na ljudima i na životinjama otkrile su da je jedna od prednosti soka od ananasa to što ima povoljan uticaj na kardioprotektivni sistem, najviše zbog toga što je bogat kalijumom.

Poznato je da visok unos voća ima pozitivne efekte na prevenciju bolesti, dok je visok unos kalijuma takođe povezan sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Tu su i zaštita od gubitka mišićne mase, očuvanje mineralne gustine kostiju i smanjenje mogućnosti za formiranje kamena u bubregu.

Pored toga, studije su otkrile i da sok od ananasa može imati blagotvorne efekte na telesnu težinu, indeks telesne mase (BMI), akumulaciju masti, taloženje masti u jetri i lipida u krvi – zbog uticaja na nivoe hormona koji regulišu glad i gojaznost. Pokazalo se da ananas može pomoći u značajnom smanjenju insulina i imati efekte protiv gojaznosti, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.

Enzim bromelain iz ananasa takođe može pomoći u poboljšanju zdravlja srca, jer može da se bori protiv zgrušavanja krvi. Pokazalo se da bromelain sprečava lepljenje krvnih pločica ili naslage duž zidova krvnih sudova - oba poznata uzroka srčanog ili moždanog udara.

Prevencija astme

Beta-karoten koji se nalazi u biljnoj hrani kao što je ananas može pomoći u smanjenju rizika od respiratornih upala i astme.

Toksini, loša ishrana, zagađenje, zloupotreba antibiotika i stres igraju veliku ulogu u razvoju astme. Svi ovi faktori izazivaju upalu, ali na sreću jedna od prednosti ananasa je to što može pomoći u smanjenju upale jer ovo voće ima visoke sposobnosti detoksikacije.

Ananas takođe obezbeđuje hranljive materije koje pomažu mentalnom zdravlju. Studija iz 2020. godine pokazala je da konzumacija povrća i voća sa visokim sadržajem hranljivih materija može biti od značaja u slučaju prevencije depresivnih poremećaja.

Hranljive materije kao što su ugljeni hidrati i antioksidansi koji se nalaze u ananasu mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i borbi protiv depresije i anksioznosti. Dobar je izvor aminokiseline triptofana, za koju studije pokazuju da je telo koristi za proizvodnju dovoljno serotonina, jednog od naših glavnih „hormona sreće“.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Konzumiranje dovoljno ove aminokiseline, pored drugih hranljivih materija poput vitamina B, važno je za podršku vašem neurološkom sistemu, za energiju i za proizvodnju hormona dobrog raspoloženja.

Prema nedavnim studijama, bromelain u ananasu ima i antikancerogene aktivnosti. Utvrđeno je da bromelain ima selektivnu citotoksičnost i može pomoći u ubijanju kancerogenih ćelija u procesu samorastavljanja koji se naziva apoptoza, dok zdrave ćelije ostaju neoštećene.

Prednosti ananasa uključuju i sposobnost da pomogne onima koji pate od artritisa i bolova u zglobovima. To je opet zbog njegovog enzima bromelaina, koji je pokazao antiinflamatorna i analgetska svojstva.

Zato je veoma koristan za lečenje sportskih povreda, uključujući uganuća, i može pomoći u borbi protiv bolova. Bromelain deluje na upalu tako što blokira metabolite koji izazivaju oticanje.

Studija sprovedena u Medicinskom centru Univerziteta Djuk koja je sprovedena na 100 miševa koji su patili od kolitisa (upale debelog creva) pokazala je da je dugotrajna ishrana svežim ili nepasterizovanim smrznutim sokom od ananasa sa aktivnim enzimima bromelaina bezbedna i efikasno smanjuje težinu upale.

Druga studija je rađena na pacijentima koji pate od sinusitisa, što može biti uzrokovano infekcijom, alergijom ili autoimunim problemom.

Studija je pokazala da je bromelin koji se nalazi u ananasu izazvao znatno brži oporavak od standardne terapije.

Bromelain se takođe čini korisnim u sprečavanju autoimunih odgovora usled uobičajenih alergija na hranu. Studije su pronašle dokaze da konzumiranje ananasa može pomoći onima koji imaju celijakiju, alergiju na protein gluten koji se nalazi u proizvodima od pšenice, ječma i raži.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još