NAKON STOGODIŠNJE ZABRANE: Plivači se vraćaju u reku Senu

U Parizu se uskoro završava "istorijsko" čišćenje reke Sene, zahvaljujući kome će plivači i ronioci, nakon 100 godina, moći da se vrate u tu reku.

Zabranjeno čitav vek zbog prljave vode, gradsko plivanje bi trebalo da bude jedno od glavnih nasleđa Olimpijskih igara zahvaljujući projektu vrednom 1,4 milijarde evra.

Ne samo da su tri olimpijska i paraolimpijska događaja – triatlon, maratonsko plivanje i paratriatlon – planirana da se održe u Seni u Parizu (gde će se iduće godine održati Olimpijske igre), već će do 2025. godine biti dostupna tri područja za plivanje na otvorenom.

- Кada ljudi vide sportiste kako plivaju u Seni bez zdravstvenih problema, budite sigurni da će početi da se vraćaju u Senu. To je naš doprinos budućnosti - predviđa Pjer Rabadan, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za Olimpijske igre.

Кao i mnogi zapadni gradovi, Pariz je doživeo drastičan pad kvaliteta reke zahvaljujući uzvodnoj industrijskoj kanalizaciji i sanitarnim zahtevima sve većeg broja stanovnika.

Vodeni život je patio do te mere da su šezdesetih godina prošlog veka u gradu zabeležene samo tri vrste ribe. Vlasti su 1923. zabranile plivanje, iako je godišnje božićno takmičenje u preletu opstalo do Drugog svetskog rata.

Jedan od glavnih problema bila je "jednosistemska" odvodna infrastruktura iz 19. veka, koja objedinjuje iskorišćenu vodu iz kuhinja i kupatila sa kanalizacijom iz toaleta.

U normalnim uslovima voda teče kroz kompleks tunela ispod ulice do centara za prečišćavanje na periferiji. Međutim, kada pada jaka kiša, sistem je zasićen i višak se mora odvoditi u Senu.

Međutim, problemu se ozbiljno pristupilo poslednjih 20 godina, što je dovelo do naglog smanjenja fekalnih bakterija koje ulaze u reku.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još