O amandmanima na zakon o vraćanju imovine

Prema tom predlogu zakona, predmet restitucije će biti imovina koja je oduzeta "revolucionarnim zakonima" posle 9. marta 1945. godine, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće, ili isplaćena u obveznicama države Srbije.

Za novčano obeštećenje vlasnika oduzete imovine 1. januara 2015. biće emitovane obveznice u evrima u ukupnoj vrednosti od dve milijarde evra, na koje će se obračunavati kamata od dva odsto.

Maksimalno obeštećenje po vlasniku ograničeno je na 500.000 evra, a ročnost obveznica biće 15 godina, odnosno pet godina za osobe starije od 70 godina.

U predlogu zakona o opštoj restituciji nije predviđena supstitucija imovine, što su tokom jednomesečne javne rasprave tražili stari vlasnici.

Tokom skupštinskog načelnog razmatranja Predloga zakona o vraćanju imovine burnu raspravu je izazvao amandman Vlade kojim se precizira da samo strani državljani pripadnici okupacionih snaga nemaju pravo na vraćanje imovine.

Za opozicionu Liberalno demokratsku partiju i za poslanike vladajuće većine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratske partije Srbije taj amandman je neprihvatljiv jer će, kako su naveli, omogućiti da se potomcima saradnika okupatora u Srbiji vrati imovina.

BEOGRAD, 23. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još