ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Mediteranska ishrana podmlađuje mozak za devet meseci

Ako vam je potreban dodatni dokaz da je mediteranska ishrana najpoželjnija na svetu, naći ćete to u zajedničkoj studiji sprovedenoj u Izraelu, Nemačkoj i američkom Harvardu.

Prelazak na ishranu punu svežeg povrća, voća, ribe, integralnih žitarica i maslinovog ulja čini čuda za biološku starost našeg mozga, objavio je međunarodni tim istraživača, koji je zaključio da mediteranska ishrana usporava znake ubrzanog starenja koji se vide kod gojaznih ljudi nakon gubitka samo jednog procenta telesne mase.

Biološko starenje

Skeniranje mozga obavljeno nakon 18 meseci praćenja mediteranske ishrane pokazalo je da je starost mozga učesnika bila devet meseci manja od očekivane, u poređenju sa procenama hronološke starosti njihovih mozgova.

U studiji su učestvovala 102 učesnika koji su u proseku izgubili 2,3 kilograma. Za svaki izgubljeni jedan procenat telesne težine, mozak učesnika je bio devet meseci mlađi od njihovog hronološkog uzrasta, otkrili su istraživači.

Znaci usporenog starenja mozga takođe su povezani sa nižim nivoom masti u jetri i poboljšanim profilom lipida. Iako sve veći broj istraživanja ukazuje na to da biološko starenje prouzrokovano stresnim događajima može da bude reverzibilno, ova nova studija pokazuje da zdravija ishrana može da bude jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje fizičkog stanja, bez obzira na godine.

- Naša studija naglašava važnost zdravog načina života, uključujući manji unos prerađene hrane, slatkiša i pića, u očuvanju zdravlja mozga – kaže glavni autor i neuronaučnik Gidon Levakov sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu, Izrael.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još