Elodi Uel i Elze Majo

Elodi Uel: Hodanje po tlu, zemlji, pejzažu, sakupljanje, fotografisanje...
Elza Majo: Prepisivanje, ponavljanje, kreiranje, igra do crteža ili objekta...

Dve mlade, lepe i nadasve simpatične umetnice došle su nam u goste iz Bezansona, na istoku Francuske, grada bogatog istorijom, da bi se predstavile beogradskoj (novobeogradskoj) publici izložbom grafika - fotografija i crteža i objekata u "Blok" galeriji.

Koliko se umetnost može videti ili sagledati u životnom okruženju, u ovom slučaju u tlu (zemlji) i u jeziku (rečniku), isto toliko se umetnost može i iskazati, direktnim neposrednim prenošenjem, kroz ove elemente, možda na prvi pogled i netipične za važeće predstave o vizuelnoj umetnosti.

Ali, treba biti iskren pa priznati - koliko puta smo šetajući prirodom (po, tlu, zemlji, pejzažu) posmatrali travu, zemlju, kamen, šljunak, mahovinu, žbunje i u linijama, strukturi, dinamici, ritmu ponavljanja i variranja tih elemenata, svetla i senke na njima, velikog i malog, rustičnog i glatkog, tražili ono vizuelno, zamišljajući da bi umetnost mogla biti i baš to.

Ili, koliko puta smo, čitajući knjigu, ili bilo koji i kakav tekst, od slova, reči, rečenica, pasusa, pokušavali napraviti neku drugu igru, ponavljajući, prepisujući, ili ih samo u mislima spajajući (na primer, reči i/ili njihovo značenje) do besmisla, dajući, odnosno kreirajući tako neki drugi i novi (ili neki prvi, ali opet novi) smisao.

Izložba je otvorena u četvrtak, 24. aprila i trajaće do 7. maja 2008. godine, ali ideje na delima Elodi i Elze predstavljaju, ali će tek i sve više predstavljati, putokaz kako od maštanja i igranja minimalnom intervencijom umetnika sve što poželimo možemo preneti u galeriju i prikazati publici, pod preduslovom da je publika dovoljno otvorenog duha.

Putovanjem kroz različita mesta ponavljanjem kreiramo smisao, a kreiranjem različitog smisla putujemo u/na nova mesta.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još