ŠTA TO BEŠE KORONA: Da li smo se rano opustili i koliko je pacijenata trenutno inficirano?

Mnogi se ovih dana žale na kijavicu, bol u grlu, temperaturu, dijareje. Nije čudno, kako kažu lekari, da se respiratorne i stomačne infekcije javljaju tokom leta. Proveravali smo da li među obolelima ima i zaraženih koronom ili je ona već otišla u zaborav.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija 5. maja ove godine proglasila kraj pandemije korona virusa, u Srbiji to zvanično nije učinjeno. Svedoci smo da se i danas u prodavnicama, gradskom prevozu, pa i na ulicama na plus 40 stepeni mogu videti ljudi sa zaštitnim maskama.

S druge strane, zatvorene su većina kovid ambulanti, mnogi su već zaboravili na koronu, ali sudeći po podacima Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", nje i dalje ima.

Činjenica je Batut na sajtu covid19.rs više ne objavljuje dnevno sve podatke o korona virusu u Srbiji, kao što su radili tokom pandemije, ali se prave sedmični preseci. Objavljuju se samo podaci o broju obolelih i testiranih, međutim, ne i broj preminulih, hospitalizovanih i na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je do sada registrovano ukupno 2.544.538 obolelih od kovida, u poslednjih sedam dana njih 147. Testirano je ukupno 13.037.903 osobe, od čega 4.204 u poslednjih sedam dana. Kako navode na sajtu covid19.rs, sledeći izveštaj biće objavljen 27. jula.

Kako smo saznali, u domovima zdravlja više se ne rade testiranja na kovid, osim ukoliko vam taj nalaz nije potreban uz uput za bolničko lečenje. U svakom drugom slučaju o testiranju odlučuje izabrani lekar.

- Tokom cele protekle nedelje uvidom u Covid bazu, na teritoriji Beograda registrovano je 11 inficiranih osoba korona virusom. Kovid ambulante više ne egzistiraju, već se osoba sa simptomatologijom akutne respiratorne infekcije javlja svom izabranom lekaru. U slučaju da lekar posumnja na kovid, testira pacijenta brzim antigenskim testom, a u slučaju da on nije dostupan u Domu zdravlja, može se uradititi PCR test - objašnjava prim. dr Ivana Begović-Lazarević, spececijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Pacijenti sa teškom kliničkom slikom kovida, kako dodaje epidemiološkinja, upućuju se na trijažu na Kliniku za infektivne i tropske bolesti ili Kliniku za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gde se, po potrebi, i hospitalizuju.

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenio je epidemiološku situaciju Covid-19 kao povoljnu na većem delu teritorije AP Vojvodine.

- Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 7 novih slučajeva. Na teritoriji Grada Novog Sada nije prijavljeno nijedan novi slučaj COVID-19. U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 35. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 5 - navodi se juče, 26. jula na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Da se korona sporadično javlja i među najmlađom populacijom potvrdila je i prim. dr Ljubica Luković, pedijatar Doma zdravlja Grocka, koja radi u zdravstvenoj stanici u Kaluđerici.

- Decu sad, uglavnom, ne testiramo na kovid jer je blaža klinička slika. Međutim, prošle nedelje imala sam devetomesečno odojče sa temperaturom, sekretom u nosu i malo ređom stolicom. Zbog anamnestičkih podataka da je beba bila u kontaktu sa detetom i bakom, za koje se kasnije ispostavilo da su inficirani virusom korona, odojče je testirano i bilo je pozitivno - navodi sagovornica.

Prema njenim rečima, ovih dana u pedijatrijskim ordinacijama nema gužve, a oni koji dođu uglavnom su to zbog visoke temperature, temperature praćene prolivima i povraćanjem, posebno po dolasku sa letovanja iz Crne Gore.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a na osnovu objedinjenih podataka zemalja za Covid-19 u svim starosnim grupama, do 16. jula primećeni su opadajući ili stabilni trendovi kada je reč o broju obolelih.

- Od 17 zemalja koje su prijavile slučajeve Covid-19, jedna je pokazala povećanje ukupnog broja slučajeva zaraženih u odnosu na predhodnu nedelju. Tri zemlje prijavile su povećanje broja bolničkih prijema. Prijavljeno je 46 smrtnih slučajeva iz 14 zemalja, pri čemu je jedna zemlja prijavila povećanje stope smrtnosti od Covid-19 u starosnoj grupi od 65 i više godina - navodi se na sajtu Evropskog centra za kontrolu i prevenciju (ECDC)

Iz te agencije ocenjuju da su svi trendovi obolevanja na na niskom nivou u poređenju sa maksimumom tokom pandemije i da se do 30. jula ne predviđa povećanje broja novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih od Covid-19.

I zemlje u našem susedstvu beleže ovih dana zaražene od korone, ali te brojke nisu visoke. Za poslednjih sedam dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo registvovao je 22 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 24.7.2023 ukupno 143. U poslednjih sedam dana preminula je jedna osoba. U samoizolaciji je trenutno osam osoba.

Do 25. jula ove godine je ukupno testirano 5.620.506 osoba, od toga 1.482 u poslednjih sedam dana. Hrvatska je kraj pandemije proglasila 11. maja.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u nedelji od 12. do 18. jula testirano je 885 pacijenata od kojih je kod četvoro dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2. Dva novozaražena su u Podgorici, a po jedan u Budvi i Danilovgradu.

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još