NOVO OTKRIĆE: Invazivne bakterije mogu da izazovu endometriozu

Vrsta bakterija koja se obično nalazi u ljudskoj oralnoj i crevnoj flori mogla bi da ima glavnu ulogu u razvoju endometrioze, otkrili su naučnici.

To nam potencijalno daje ključni uvid u razvoj bolnog stanja i otvara nove načine za njegovo lečenje.

Ovo bi značilo novu nadu za milione žena koje žive sa iscrpljujućim efektima endometrioze. Stanje može dovesti do obilnih menstruacija, poteškoća u zatrudnjivanju i produženih perioda bola, a stručnjaci nisu sigurni šta ga uzrokuje, iako imaju nekoliko ideja, piše "Science alert".

U novoj studiji, tim istraživača sa Univerziteta Nagoja i drugih institucija u Japanu pogledao je uzorke tkiva od 79 žena sa endometriozom i 76 zdravih žena, otkrivši snažnu korelaciju između fuzobakterije i same bolesti.

Endometrioza se javlja kada ćelije slične onima u endometrijumu, sloju tkiva koji pokriva unutrašnjost materice, počnu da rastu u drugim oblastima, poput jajnika i jajovoda. Nalazi se u endometrijumu gde je pronađena bakterija.

- U grupi žena, 64 odsto pacijenata sa endometriozom, ali manje od 10 odsto zdravih iz kontrolne grupe, otkriveno je da ima infiltraciju fuzobakterija u endometrijumu - pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Njihovi podaci podržavaju mehanizam za patogenezu endometrioze putem fuzobakterijske infekcije i ukazuju na to da bi iskorenjivanje ove bakterije moglo biti pristup lečenju endometrioze.

Idući dalje, istraživači su pogledali šta tačno radi fuzobakterija.

U eksperimentima sa ćelijskom kulturom, otkrili su da aktivira signalni put koji uključuje supstancu zvanu transformišući faktor rasta beta koja se "probudila" i transformisala normalno uspavane ćelije.

Dalji testovi na miševima su pokazali da su se iste aktivne ćelije, transgelin-pozitivni miofibroblasti, pojavili kod miševa koji su dozirani fuzobakterijama. Ovi miofibroblasti, uključeni u stvaranje tkiva i mišića, mogu da izazovu endometriozu.

Već znamo da je ova vrsta bakterija invazivna i da je ranije bila povezana sa raznim infekcijama i bolestima. U isto vreme, neke njegove vrste mogu mirno da žive u našim telima bez nanošenja štete.

- Poznato je da su vrste roda fuzobakterija uobičajeni članovi mikrobiote oralnog i gastrointestinalnog trakta i da imaju simbiotski odnos sa svojim domaćinima - pišu istraživači.

Pokazalo se da je tretman antibioticima na miševima koji ciljaju bakterije efikasan u prevenciji endometrioze i smanjenju povezanih lezija, što ukazuje na to da bi se mogao razviti tretman – iako sami istraživači priznaju da će prvo biti potrebno mnogo više posla.

Nalazi studije još nisu sasvim dovoljni da bi se utvrdio uzrok i posledica između fuzobakterija i endometrioze, a istraživači opisuju stanje kao multifaktorsku bolest čiju je patogenezu "teško pripisati jednom faktoru".

Ali čini se da ovde postoji bar neka vrsta veze u koju će buduća istraživanja moći da traže dalje.

Smatra se da endometrioza pogađa oko 10 procenata žena u reproduktivnoj dobi. Iako postoje terapije koje mogu pomoći u upravljanju ovim stanjem, još uvek se čeka nešto što može efikasno da upravlja stanjem bez većih neželjenih efekata.

- Opcije lečenja endometrioze trenutno se zasnivaju na hormonskoj terapiji, kao što je dugotrajna supresija ovulacije. Međutim, stvaranje relativno hipoestrogenog okruženja može dovesti do štetnih efekata, a žene ne mogu da zatrudne tokom lečenja - pišu istraživači.

Oni dodaju da je "hirurški tretman generalno neophodan za neizlečiv bol u karlici, ali da je visoka stopa recidiva glavna briga nakon hirurškog uklanjanja endometriotskih lezija".

Istraživanje je objavljeno u "Science Translational Medicine".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još