VIŠESTRUKO KORISTAN ZAČIN: Čili pomaže u gubljenju kilograma i suzbijanju apetita

Bez obzira da li ga koristite kao dodatak omiljenom sosu ili jelima, čili nudi više od ukusa.

Glavni opor sastojak odgovoran za ljuti ukus, poznat kao kapsaicin, mogao bi da pomogne da se otvori put do manjeg broja na vagi.

Dr Suni Patel rekao je da "posebno jedinjenje koje se zove kapsaicin povezano sa potencijalnim prednostima za gubitak težine".

Popularni začin doprinosi ovom procesu kroz sledeće mehanizme, navodi doktor.

Ubrzavanje metabolizma

Pokazalo se da kapsaicin ubrzava metabolizam tako što podiže telesnu temperaturu i podstiče termogenezu, što se odnosi na proces proizvodnje toplote u telu.

- Ova povećana brzina metabolizma može potencijalno dovesti do većeg sagorevanja kalorija i pomoći pri gubitku težine - rekao je dr Patel.

Suzbijanje apetita

Doktor je objasnio da čili može da stimuliše receptore u ustima i stomaku, što dovodi do osećaja sitosti i smanjene gladi.

- Ovo potencijalno može dovesti do nižeg unosa kalorija, pomažući u kontroli težine - rekao je on.

Regulacija šećera u krvi

Dr Patel je rekao da neke studije ukazuju na to da kapsaicin može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Promovisanjem bolje kontrole šećera u krvi, čili papričice mogu indirektno doprineti upravljanju težinom, smanjenjem rizika od insulinske rezistencije i povezanog povećanja telesne težine.

Iako popularni začin obećava u podršci naporima za mršavljenje, važno je napomenuti da su njegovi efekti "relativno skromni".

Dr Patel je objasnio da čili treba da bude deo holističkog pristupa zdravom načinu života, uključujući uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje.

- Uključivanje čili papričica u dobro izbalansiranu ishranu sa kontrolom kalorija, zajedno sa redovnim vežbanjem, može biti deo ukupne strategije mršavljenja. Važno je napomenuti da se održivi gubitak težine najbolje postiže kombinacijom zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i promena načina života - rekao je doktor.

Zatim je dodao da individualni odgovori mogu da variraju i preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom ili registrovanim dijetetičarom pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u vašoj ishrani ili planu za mršavljenje.

Oksidacija masti

Zanimljivo je da se pokazalo da kapsaicin podstiče oksidaciju masti, podstičući telo da koristi deponovane masti kao izvor energije.

Ovo bi potencijalno moglo doprineti gubitku težine smanjenjem skladištenja masti i promovisanjem sagorevanja masti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još