STRUČNJACI OTKRILI: Na šta osobe koje nose sočiva treba da obrate pažnju tokom leta?

Optometrista Džon Drajer podelio je savete za one koji nose kontaktna sočiva koji su važni kada su u pitanju letnje aktivnosti. Prema Drajeru, sočiva ne treba nositi dok plivate, čak ni u bazenima u kojima je voda hlorisana.

- Hlor može da ubije većinu klica, ali ne sve, što znači da se bakterije mogu apsorbovati u kontaktna sočiva i oštetiti vaše oči. To može da varira od blage iritacije do infekcije oka, pa čak i do čireva na rožnjači u ekstremnim slučajevima - objasnio je on.

Takođe treba da budete oprezni kada su u pitanju naočare za sunce.

- Tamne naočare za sunce koje ne blokiraju UV zrake mogu da izazovu više štete nego da ih uopšte ne nosite. Tamna sočiva proširuju vaše zenice, propuštajući više sunčeve svetlosti nego kada ne nosite naočare. Izaberite one koje imaju oznaku 100 odsto UV zaštita - upozorio je optometrista.

Drajer takođe napominje da oči mogu da izgore na suncu, baš kao i koža.

- Fotokeratitis je privremeno, ali bolno oštećenje rožnjače i konjuktive, što je čisti sloj tkiva koji pokriva beonjače oka. Nastaje kada su oči izložene prekomernoj sunčevoj svetlosti i toploti, a može dovesti do bolova, glavobolje, osetljivost na svetlost, pa čak i privremeni gubitak vida. Simptomi obično nestaju u roku od 48 sati, ali se mogu svesti na minimum uz odgovarajuću UV zaštitu - dodaje Drajer.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još