LEKARI UPOZORAVAJU: Koliko su opasni treninzi u teretani, na visokim temperaturama?

U vremenu kada je fizičko vežbanje postalo nedeljna, pa i dnevna rutina mnogih od nas, doktori upozoravaju na moguće opasnosti koje vrebaju ukoliko se vežba na visokim letnjim temperaturama ili ukoliko se izlažemo napornim treninzima u teretani.

Prim. dr Irena Matić, internista kardiolog kaže za N1 da je u svojoj praksi imala pacijente koji su zbog preteranog i loše vođenog vežbanja u teretani u toj meri oštetili svoje srce da im je ugrađen pejsmejker. Najmanje pet je razloga zašto leti ne treba ići u teretanu, navodi doktorka.

„Prvo, u zatvorenom prostoru teretane nema sunca pa nikako ne možete poboljšati nivo vitamina D od koga zavisi i naš imunitet i zdravlje kostiju, kao i krvnih sudova i srca. Drugo, u teretani nema današnjem čoveku toliko potrebne veze sa prirodom – tišinom, cvrkutom ptica, mesta bez wi-fija, zelenilom – od koje zavisi i smanjivanje stalno povišenih hormona stresa urbanog čoveka. Ovi hormoni povećavaju pritisak, puls, anksioznost, nivo šećera i masnoća u krvi“, navodi doktorka.

Ona naglašava i to da koncentracija životno potrebnog kiseonika ne može nikada da bude ista u teretani i na čistom vazduhu u prirodi, šumi, na obali reke…

„Četvrto, tzv. vežbe snage koje „definišu“ skeletne mišiće, bicepse i sl, prave suštinski i hipertrofiju, zadebljanje srčanog mišića jer se srce prilagođava pojačanim potrebama, što – ukoliko se pretera – može odvesti i u bolest, i najzad, suplementi, koji se preporučuju za uvećanje mišićne mase u teretani, mogu dodatno opteretiti bubrege, jetru, koji su ionako tokom leta u malo drugačijem režimu rada, jer zahtevaju dodatnu adekvatnu hidraciju, tj. unos tečnosti”, kaže doktorka Matić i dodaje da nije za zanemariti i činjenicu da su parkovi, šume, reke i jezera – besplatni.

Ako se, ipak, odlučite da ne prekidate sa vežbanjem tokom latnjih meseci, stručni treneri savetuju da koristite jutarnje ili večernje termine kada su temperaturne razlike između zatvorenog i otvorenog prostora manje.

“Što se tiče fizičke aktivnosti na visokim temperaturama, u radu sa više od 300 ljudi shvatio sam da je stvarno svako priča za sebe, ali preporučujem da to u ovom periodu godine budu jutarnji ili večernji termini. Pored toga, šetnja prirodom i neka umerena kardio aktivnost su leti idealne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Sve što je većeg intenziteta, kao trčanje, treba izbegavati po visokim temperaturama“, savetuje personalni trener Rastko Jakovljević.

Jakovljević dodaje da je u toku letnjeg perioda najvažnije znati da nam je potreban veći unos tečnosti, ali i minerala i vitamina, tako da prvo treba obratiti pažnju na to.

„Ono što je za ishranu važno jeste – slušati svoje telo. Ne postoji pravilo koliko obroka je dnevno potrebno, bitno je samo da birate kvalitetnu hranu i sve nutrijente. U svakom slučaju, hrana bogata proteinima (meso, jaja, mlečni proizvodi), onda zdrave masti (orašasti plodovi, semenke, avokado, riba…) i ugljene hidrate (krompir, hleb od celog zrna, pirinač…) jesti u umerenim količinama. Ako želite tokom leta da trenirate, najbolje je da se obratite nekom stručnom, ko će vam pomoći da izbegnete greške i na zdrav način dostignete cilj“, savetuje Jakovljević.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još