IMA VELIKI BROJ MUTACIJA: Nova varijanta koronavirusa otkrivena i u Velikoj Britaniji, nakon Izraela i Danske

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) objavila je da je nova varijanta COVID-19, "BA.2.86", otkrivena i u Velikoj Britaniji nakon Izraela i Danske.

U saopštenju UKHSA navodi se da je nova varijanta virusa, koja se pojavila kao podtip varijante Omikron, otkrivena kod osobe koja nije imala nedavnu istoriju putovanja.

Dodaje se da je "BA.2.86" genomski udaljeniji od Omikrona i da ima veći broj mutacija sa trenutno postojećim varijantama.

U saopštenju se navodi da pojava ovog virusa kod osobe bez istorije putovanja, ukazuje na prenošenje unutar zemlje.

Kako se navodi, još uvek nema dovoljno podataka o karakteristikama i opasnosti nove varijante.

Svetska zdravstvena organizacija ažurirala je u petak status "BA.2.86", varijante koronavirusa, kao "varijante koja je pod nadzorom" zbog velikog broja mutacija.

- Dosad je prijavljeno samo nekoliko slučajeva varijante u nekoliko država - navela je SZO.

Dodaje se da je potrebno više podataka da bi se bolje shvatila ova varijanta i obim njenog širenja. U saopštenju se ističe da varijanta "BA.2.86" ima veliki broj mutacija.

SZO trenutno prati tri varijante COVID-19 koje moraju biti pod nadzorom kao i sedam varijanti koronvirusa koje se nalaze na posmatranju.

U saopštenju je istaknuto da se COVID-19 i dalje širi i mutira, pa je ponovljen apel SZO zemljama za bolje praćenje i izveštavanje.

Izvor: Anadolija, N1 Sarajevo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još