UVRSTITE GA U SVOJU ISHRANU: Zdravstvene prednosti konzumiranja pilećeg mesa

Piletina je glavna namirnica u domovima mnogih ljudi i za to postoji dobar razlog. Pileće meso je visokokvalitetan izvor proteina, dostupno je i koristi se za pripremu raznih vrsta jela. Ali, ako piletinu jedete više puta nedeljno, možda se pitate kako to utiče na vaš organizam.

Naravno, ako jedete isključivo prženu, pohovanu ili veoma začinjenu piletinu, to bi mogao da bude uzrok nekih zdravstvenih problema. Ali, ako piletinu pripremate bez velike količine dodatne masnoće, soli ili šećera, postoji nekoliko zdravstvenih prednosti koje biste mogli da primetite.

Jake kosti

Čini se da kalcijum i vitamin D dolaze u centar pažnje kada se raspravlja o zdravlju kostiju. Ali proteini su ključna hranjiva supstanca u prevenciji osteoporoze i održavanju zdravlja skeleta čineći ga snažnim.

Budući da je piletina izvor visokokvalitetnih proteina, često uživanje u njoj obezbediće kostima bar jedan od mnogih važnih hranjivih sastojaka koji su im potrebni.

Osećaj zadovoljstva

Uključivanje izvora belančevina, poput piletine, u svoj obrok može učiniti da se osećate zadovoljnije i sitije, što vam može pomoći da se oduprete kasnijem preteranom uživanju u hrani.

Bolje kognitivne funkcije

Piletina sadrži kolin, hranjivu supstancu koja igra značajnu ulogu u poboljšanju pamćenja, kao i u ostalim funkcijama mozga. Podaci ukazuju na to da oni koji konzumiraju više kolina imaju bolje rezultate na testovima pamćenja u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.

Kako piletina takođe sadrži vitamin B12, hranjivu supstancu koja je povezana i sa funkcijom pamćenja, konzumiranje ove namirnice može biti odličan odabir ako želite da očuvate kognitivne funkcije.

Više energije

Ako patite od anemije, možda ćete se često osećati umorno, čak i nakon dovoljne količine sna. Ali, ako konzumirate piletinu, mogli biste da povećate nivo gvožđa, što će vam pomoći da podignete i nivo energije.

Zdravije srce

Sve dok odabirete nemasne komade piletine i pripremate je bez prženja, bez dodanih masnoća i bez korištenja previše nezdravih začina, konzumiranje ove namirnice može poboljšati zdravlje vašeg srca.

Konkretno, ako je i piletina deo vaše uravnotežene ishrane, to može rezultirati smanjenjem „lošeg“ LDL holesterola i ukupnog holesterola.

Možda ćete osetiti nedostatke hranjivih sastojaka

Preveliko konzumiranje bilo koje namirnice nije dobra stvar. Kada se usredsredite na jednu namirnicu, rizikujete ograničavanje drugih i propuštanje nekih važnih hranjivih sastojaka, piše "Eat This, Not That".

Tako ako često jedete piletinu, možda nećete jesti druge izvore proteina poput morskih plodova, graška, mahunarki i drugih opcija koje nude jedinstvene blagodeti koje piletina nema.

Naravno, konzumiranje piletine nije loša stvar sve dok jedete i druge vrste hrane kako biste dugoročno sprečili nedostatak hranjivih sastojaka.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još