SAVETI ZA DAME: Nega kože vrata podjednako je važna kao i nega lica

Činjenica je da se ne pominje često, ali koža vrata zahteva istu negu kao i lice.

Koža na vašem vratu je zapravo mnogo tanja, suva i redovno je pod stresom zbog stalnog kretanja glave. Pored toga, na koži vašeg vrata ima relativno malo lojnih žlezda, pa su i njena elastičnost, kao i sposobnost odbrane i otpora, takođe niže.

A šlag na tortu je to što se, kada je zaštita od sunca u pitanju, često dešava da nega koža vrata SPF kremom jednostavno izostane. Sve ovo na kraju rezultira činjenicom da bez odgovarajuće nege koža na vratu može početi da se bora ranije nego na licu i tako lako pokvari ukupan izgled.

Pre nego što dođemo do konkretnih saveta za negu kože, važno je da popričamo malo o svom načinu života. U mnogim slučajevima, loše držanje ili nepravilan položaj za spavanje su odgovorni za horizontalne bore na vratu.

Verovatno ste već primetili da ako ceo dan gledate u laptop, sa blago nagnutom glavom napred, do večeri se na vašem vratu pojavljuju dve ili tri ružne horizontalne linije. One će vremenom postati trajne ako ne pokušate da nadoknadite nepravilno držanje.

Uvek pokušajte da držite glavu podignutu umesto da je naginjete napred, povucite ramena unazad i držite ravno. A kada idete u krevet, pokušajte da spavate sa što je moguće ravnijim vratom. Posebni jastuci za podršku vratu u tome mnogo pomažu. Ali redovno plivanje i, naravno, joga takođe mogu mnogo pomoći u postizanju dobrog držanja.

Nega kože vrata

Ako svesno obratite pažnju na svoje držanje, pravilna nega vrata može doći kao drugi korak. Kao i kod vaše rutine nege kože, takođe je veoma važno za negu vrata da temeljno očistite vrat pre nanošenja bilo čega. Nakon čišćenja možete pristupiti hidrataciji, za koju bezbedno možete koristiti svoju omiljenu hidratantnu kremu koju takođe nanosite na lice.

Ako ste veoma svesni, možete potražiti kremu specijalno razvijenu za negu vrata, ali je u stvari najvažnije da suva koža vrata uvek bude hidratizovana. Ako želite da pojačate efekat, koristite kremu bogatu vitaminom C, vitaminom E ili vitaminom A. Uključite ova dva koraka u svoju jutarnju i večernju rutinu, a kao treći korak nikada ne zaboravite zaštitu od sunca tokom dana.

Nega kože vrata i poznate dame

Poznate ličnosti su veoma svesne nege vrata, pa je vredno dobiti nekoliko saveta od njih. Džej Lo, na primer, od dvadesetih godina poklanja veliku pažnju zaštiti od sunca, a njen vrat nije izuzetak. Svako veče pre spavanja temeljno čisti kožu, a noću, naravno, koristi hidratantnu kremu.

Ni Nikol Kidman sa naboranim vratom nismo videli. Kada je u pitanju nega kože, glumica se kune u vitamin C i jedan od super seruma, retinol. Naravno, možete bezbedno da koristite retinol od vrata nadole, čak i na dekolteu.

Za Elizabet Harli na prvi pogled kažu da je njena rutina nege kože pomalo čudna, ali ako izgleda ovako neverovatno sa 58 godina, mora da radi nešto kako treba. Ona nanosi hidratantnu kremu na kožu deset puta dnevno: krema se nanosi na vrat svakih 10 puta, a samo šest puta na lice.

Izvor: Najžena.alo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još