NAŠLI NAČIN DA ZAŠTITE SVOJ SIR: Italijani prodaju parmezan sa mikročipom

Italijanski parmezan – "parmiđano ređano" – jedan je od najpoznatijih sireva na svetu, ali mu prete brojne imitacije. Konkurencija godinama proizvodi jeftinije imitacije omiljenog preliva u Italiji za testenine i salatu, zbog čega su proizvođači našli nov način da zaštite svoj proizvod.

Udruženje koje nadgleda proizvodnju sira "Parmiđano ređano konzorcijum" nedavno je objavilo da stavlja mikročipove u deklaraciju kao deo borbe sa konkurencijom.

Pod posebnom zaštitom koju je odredila Evropska unija, "parmiđano ređano" je jedina vrsta sira u Evropi koja se može nazvati parmezanom i mora se proizvoditi na severu Italije, uključujući i Parmu i Ređo Emiliju.

Udruženje se nada da će novom tehnologijom zaštititi svoj brend. Mikročipovi su veličine zrna soli i umetnuti su u etikete koje se nalaze na kori kačkavalja. Čipovi se mogu skenirati kju-ar kodom za hranu.

U saopštenju "Parmiđano ređano konzorcijuma", predsednik udruženja Nikola Bertineli izjavio je za Si-Bi-Es njuz:

- Zahvaljujući sigurnosnim digitalnim etiketama na koturovima naših kačkavalja, možemo da garantujemo kvalitet našim potrošačima. Od osnivanja 1934. godine, naše udruženje nastoji da zaštiti svoj proizvod od konkurencije koja plasira slične proizvode na tržište, a ne ispunjava naše stroge kriterijume koji se odnose na način proizvodnje i poreklo - rekao je Bertineli.

U Sjedinjenim Državama "parmiđano ređano" nije zaštićen, pa proizvođači iz Viskonsina prave sir koji nazivaju parmezanom.

"Parmiđano ređano konzorcijum" pravnim putem zaustavio je američkog prehrambenog giganta "Kraft Hajnc" da u Ekvadoru 2022. registruje naziv "Kraftov parmezan".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još