Kako nas prati "Fejsbuk" i "Gugl"?

Da “Fejsbuk” zna šta radimo i kada nismo ulogovani, tvrdi haker Nik Čubrilović, koji je nedavno na svom blogu objavio tekst “Nije dovoljno izlogovati se“, u kojem piše da informacije o nama ostaju zauvek u bazama “fejsbuka”.

Kada se moj brauzer izloguje sa “Fejsbuka”, svaki put kad posetim neku stranicu koja ima lajk ili šer ikonicu “Fejsbuku” se i dalje šalju poverljive informacije, uključujući i moj ID. Jedini način da se to spreči je da obrišete sve kukije nakon što se izlogujete – napisao je Australijanac srpskog porekla na svom blogu, prenosi list “Alo”.

Kukiji predstavljaju arhive u našim računarima, a “Fejsbuk” vas i dalje može pratiti ukoliko nakon društvene mreže posetite bilo koji sajt koji sadrži šer ili lajk ikonicu. Pored najpopularnije društvene mreže, to rade i svi drugi veći sajtovi, uključujući “Gugl”, koji je to počeo da radi mnogo pre “Fejsbuka”. Jedini način da izbegnete svojevrsni atak na svoju privatnost jeste da obrišete kukije svaki put kada se odjavite.

Svi smo arhivirani

Sistem inženjer Svetozar Kolesar objašnjava o čemu se zapravo radi.

Praćenjem vaših internet aktivnosti nakon što se izlogujete bave se svi veći sajtovi svaki put kada se izlogujete, ali onda ne možete, na primer, da koristite opciju na “Fejsbuku”, “ostati ulogovan”. Te arhive su sastavni deo savremenih sistema i bez njih ne biste mogli da pristupite gotovo nijednom sajtu – kaže Kolesar.