NE ZANEMARUJTE PROMENE NA NJIMA: Šta boja noktiju otkriva o vašem zdravlju?

Nokti mogu otkriti štošta o našem zdravlju, a pojedine promene na njima ne smete da zanemarite. Svaka promena na noktima ukazuje na određeni zdravstveni problem koji ne biste smeli da ignorišete.

Bledi nokti

Bledilo na noktima zapravo opisuje vrlo svetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promena može da ukaže na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita zbog čega bi trebalo da uradite analizu krvi. Anemija je izazvana niskim gvožđem u krvi i zato je važno promeniti ishranu i obogatiti je lisnatim svežim povrćem, cveklom, mahunarkama i crvenim mesom.

Žuti nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promene karakteristične su za gljivična oboljenja koja se najčešće proširuju na celoj površini nokta.

Modri nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem telu fali kiseonik. Uzrok mogu da budu bolesti disajnih puteva ili kardiovaskularnog sistema. Modra boja ispod noktiju može da bude rezultat loše cirkulacije i izlaganju vrlo niskim temperaturama, ali ako primetite ovakve značajne promene, svakako se konsultujte s lekarom.

Bele linije na noktima

Horizontalne bele linije preko cele površine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muehrckeove linije, a mogu ukazivati na manjak proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega kao i abnormalnosti na jetri. Ako primetite ovakve promene, dnevnu ishranu obogatite proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mesec dana ostane nepromenjeno, potražite pomoć.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još