Konačno svi Kubanci mogu da kupuju automobile

Mnogi su vozili i fenomenalno održavali stare američke automobile koji sada već spadaju u kategoriju oldtajmera. Ali zvanično nije bilo mogućnosti da se poseduje privatni automobil. Ipak, i Kubanci, kao i mnogi drugi narodi u komunističkim zemljama na razne načine su se dovijali i faktički vozili sve što ima točkove i što liči na automobil.

Kuba je imala 9 različitih tablica u različitim bojama koje su označavale institucije iz kojih su vozila, ili da li pripadaju taksustima, funkcionerima...O kubanskom voznom parku ispisane su priče, snimljeni filmovi, a fotografije tog zanimljivog voznog parka su motiv na razglednicama pa i na umetničkim slikama. Bolje automehaničare od Kubanaca među običnim građanima svet nije video. Muka ih je na to naterala. Do novih automobila godinama nisu mogli da dođu pa su vrlo vešto održavali stara vozila.

Poslednjih godina na ulicama Kube, naročito u većim gradovima kakva je Havana i Sijenfuegos, mogu se videti i noviji, uglavnom korejski automobili.

Sada je država zvanično donela meru da i obični građani mogu posedovati automobile i ta odluka je objavljeno u sredu u Službenom glasniku. Za tu odluku javnost se zalagala decenijama .

(old_image)
Havana

Vlada je tu promenu objavila još u aprilu, ali prodaja automobila nije mogla da počne dok pomenuta mera ne bude ozvaničena.

Na kupovinu i prodaju automobila porez će biti četiri odsto, a kupci moraju da dokažu da su novac neophodan za kupovinu stekli legalnim putem.

Pogledajte još