I DALJE JE KRIV: Toranj u Pizi slavi 850. rođendan

Toranj u Pizi, sagrađen pre 850 godina, jedan je od najboljih primera rada i umešnosti srednjovekovnih neimara. Obeležavanje ovog značajnog datuma počelo je u avgustu 2023. i trajaće godinu dana.

Ove godine obeležavaju se dva važna jubileja Krivog tornja u Pizi. Izgradnja je počela 1173, pre tačno 850 godina, a zvanična inauguracija bila je pre 650 godina – 1373. godine.

Kada je pre 850 godina postavljen prvi kamen temeljac niko nije mogao da zna da će nakon samo pet godina toranj početi da se krivi, što će ga učiniti poznatim u čitavom svetu. Toranj je još tu zahvaljujući velikoj brizi svetski poznatih stručnjaka koji međusobno sarađuju na njegovom očuvanju.

- Nadam se da će još dugo izdržati. Na raspolaganju nam je grupa sjajnih eksperata i nagib se smanjuje kao i popuštanje tla. Imamo odlične izveštaje i činimo sve da toranj ostane tu gde jeste - rekao je Andrea Maestreli, predsednik organizacije zadužene za održavanje ("L'Opera della Primaziale Pisana").

Toranj je visok 57 metara, podignut je blizu katedrale Santa Marija Asunta, a građen je dva veka upravo zbog čestih prekida radova na nestabilnom terenu.

Nekoliko puta je bilo rizika od rušenja, da bi se danas vratio na ugao koji je imao pre oko 200 godina, zahvaljujući oprugama koje ga pridržavaju i drugim zaštitnim merama koje bi trebalo da omoguće da toranj ostane na svom mestu još najmanje tri veka.

- Nekoliko puta sam se popeo na sâm vrh. Vrlo dobro se sećam kada je zatvoren po hitnom postupku, a imao sam tu čast i da se među prvima popnem kada smo ga opet otvorili. Svih ovih godina dovodio sam ovde značajne ličnosti. Očekuje nas veliki posao, mnogo radova da obnovimo i ulepšamo zonu - rekao je Đuzepe Konti, gradonačelnik Pize.

Toskana je jedno od najomiljenijih meta evropskih turista. Broj stranaca koji su je posetili ove godine bio je za 22 odsto veći nego prethodne.

Pizu najviše, pored turista iz Evrope, posećuju Amerikanci, Meksikanci, Nemci i Holanđani. Krivi toranj u Pizi je jedan od najpoznatijih spomenika na svetu.

Plato čudesa na kome se toranj nalazi predstavlja pravi srednjovekovni urbanistički dragulj sa katedralom, krstionicom, zvonikom i grobljem poznatim kao "Kampo Santo" ("Sveto polje").

Narednih godinu dana ovo mesto biće bogato dešavanjima, a grad Piza domaćin gostima iz celog sveta koji žele da se pridruže rođendanskom slavlju slavnog Krivog tornja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još