RODITELJI NEZADOVOLJNI: Nemački grad zabranio meso u vrtićima i osnovnim školama

Deca u vrtićima i osnovnim školama u Frajburgu u Nemačkoj više neće jesti špagete bolonjez i biftek. Umesto toga, svi će dobiti isključivo vegansku hranu.

Odluku o zabrani mesa u vrtićima i školama doneo je lokalni savet Frajburga u oktobru prošle godine. Većina političara Zelene levice glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, ishrana bez mesa zdravija.

Deca sada moraju da se prilagode novoj ishrani jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski meni, piše "Fenix Magazin".

Kako prenose lokalni mediji, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je ishrana bez mesa dobra za decu koja rastu i razvijaju se.

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji shvate da deca imaju drugačije nutritivne potrebe od odraslih.

Deca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže nivoe vitamina B12 (koji održava krv i nervne ćelije čoveka zdravim), kalcijuma (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum), gvožđa (koji stvara hemoglobin i mioglobin) i cink (koji podržava imuni sistem i potreban je telu za proizvodnju proteina i DNK).

Međutim, nijedan od ovih hranljivih sastojaka nije specifičan za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 se može naći u jajima, mlečnim proizvodima i proizvodima obogaćenim vitaminom B12, kao što su sojino mleko ili nutritivni kvasac.

Kalcijum i gvožđe se mogu naći u pasulju. Vitamin D se može naći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od pomorandže i sojino mleko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orasima.

Pedijatar Jen Trahtenberg veruje da pravilna vegetarijanska i veganska ishrana može zadovoljiti sve potrebe deteta, ali pod jednim uslovom:

- Trebalo bi da bude dobro osmišljena i da bude nadgledana od strane pedijatra ili registrovanog dijetetičara - smatra doktor.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još