BOOK TALK 2023: Panel br. 3 - 120 godina od Majskog prevrata: Slika Obrenovića u savremenoj srpskoj književnosti

Regionalna književna konferencija Book Talk koja okuplja najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu održava se ove godine 28. i 29. septembra u Novom Sadu.

Ova konferencija posvećena je najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz čitavog regiona i održava se od 2015. godine.

Konferencija okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je po mestu održavanja, odnosno po tri galerije: Galerija Matice srpske, Spomen - zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Svake godine program konferencije je opširniji kao i teme koje se obrađuju kroz panele.

U petak, 29. septembra u Galeriji Matice srpske održaće se treći panel koji će biti posvećen obeležavanju 120. godišnjice od Majskog prevrata.

Panel br. 3 - 120 godina od Majskog prevrata: Slika Obrenovića u savremenoj srpskoj književnosti

Noć u kojoj su tela Aleksandra i Drage Obrenović masakrirana i bačena sa balkona Dvora na beogradsku kaldrmu zgrozila je Evropu. Tačno vek nakon tog događaja u Srbiji je ubijen još jedan državnik - premijer Zoran Đinđić. U 21. veku u samo 8 država ubijeni su šefovi država ili vlada, Srbija je jedna od njih, jedina u Evropi. Kako savremena srpska i svetska književnost gledaju na Obrenoviće i njihovu ulogu u srpskoj istoriji?

Učesnici:

- Nenad Novak Stefanović

- Radmila Gikić Petrović

Više informacija o konferenciji možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/booktalk2023/

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još