PREDSTAVILA IM NEPRIKLADNU KNJIGU: Učiteljica dobila otkaz jer je đacima čitala odlomke iz "Dnevnika Ane Frank"

Učiteljica u teksaškom Hamširu dobila je otkaz nakon što je pročitala odlomak iz "Dnevnika Ane Frank: Grafička adaptacija", grafičke verzije te knjige, namenjene mladim čitaocima.

Učiteljica osmog razreda otpuštena je nakon što su zvaničnici nezavisnog školskog okruga Hemšir-Fanet zaključili da je "predstavila neprikladnu knjigu učenicima".

Okrug je u utorak poslao imejl roditeljima, obaveštavajući ih da se knjiga, za koju kažu da nije odobrena, više neće čitati u školama.

- Čitanje tog sadržaja će odmah da prestane. Profesorica će uskoro preneti svoje izvinjenje vama i učenicima, a izvinila se i nama - stoji, između ostalog, u mejlu.

Dodano je i da je učiteljica otpuštena momentalno pa sada nastavu drži njena zamena.

Učenicima osmog razreda navodno je pročitan deo grafičke novele u kojem Ana Frank razmišlja o svojim genitalijama i govori da želi da vidi grudi svoje prijateljice.

Inače, razmišljanja o seksualnosti bila su uključena i u izvornu pisanu verziju "Dnevnika Ane Frank", ali su izbačena u kasnijim izdanjima.

Grafički roman, koji je napisao Ari Folman, a ilustrovao Dejvid Polonski, adaptacija je dnevnika 13-godišnje Ane Frank, koji je pisala dok se sa porodicom skrivala u Amsterdamu pod nacističkom okupacijom.

Ovo nije prvi put da u SAD-u dolazi do rasprava oko ovog grafičkog romana.

Srednja škola na Floridi zabranila ga je nakon što se uduženje "Moms for Liberty" usprotivilo seksualnom sadržaju knjige i potvrdilo da knjiga "ne edukuje tačno o Holokaustu".

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još