Kratak protest LGBT aktivista

Konferencija za novinare održana je povodom zabrane održavanja Parade ponosa.

Tridesetak aktivista LGBT organizacija na Terazijama je zaustavilo saobraćaj držeći transparent na kome je pisalo "Ljubav. Normalno", na iznenadjenje vozača koji su se zaustavljali i malobrojne policije koja je stajala na uzlazu u Medija centar.

Akcija je završena mirno, a ubrzo je na Terazije pristigao i veći broj policajaca. Saobraćaj na Terazijama posle nekoliko minuta normalizovan.

Članovi organizacionog odbora Parade ponosa ocenili su pre toga na konferenicji za novinare da je država odlukom da zabrani održavanje Parade "kapitulirala" i da ne može da izadje na kraj sa huliganima.

"Ne verujem da su bezbednosne procene bile toliko loše da Prajd nije mogao da se održi. Nije bilo političke volje za to", rekao je na konferenciji za novinare Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade.

Jovanka Todorović takodje članica Organizacionog odbora, podsetila je na izjavu gradonačelnika Dragana Djilasa koji je prošle godine posle održane Parade ponosa rekao da je to bio jedan "tužan dan za grad Beograd" i ocenila da je današnji dan "tužan za sve". Ona je dodala da je odlukom o zabrani učinjen "ne jedan, nego sto koraka unazad, kada su u pitanju ljudska i manjinska prava" u Srbiji.

BEOGRAD, 1. oktobar 2011. (Beta)

Pogledajte još