IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA: MUP zabranio Evroprajd i porodičnu šetnju

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je održavanje Parade ponosa, šetnje u okviru "Evroprajd" 2022, koja je planirano da bude zakazana za subotu, 17. septembra u Beogradu, kao i porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista".

Razlog je bezbednost, jer je za taj dan zakazan kontraskup i postoji opasnost od sukoba te dve grupe.

- Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

- Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje – 'Evroprajda' i 'antiglobalista'. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana - rekao je ministar Vulin.

- Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost - poručio je ministar policije.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još