TRILER O UBISTVU KNEZA MIHAILA OBRENOVIĆA: Film Milorada Milinkovića "Što se bore misli moјe" je srpski kandidat za Oskara

Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za prestižnu nagradu Oskar Američke akademiјe za filmsku umetnost i nauke većinom glasova donela je odluku da јe srpski kandidat za Oskara za 2023. godinu film "Što se bore misli moјe" reditelja Milorada Milinkovića, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Ovaj istorijski triler - film "Što se bore misli moje" plete priču o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu. Naslovnu ulogu kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale role tumače Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić...

- Bio je vrsan pesnik, vezan za kulturu i umetnost. Iz tog perioda imate njegove fotografije, što nije bio čest slučaj. To smo isto prikazali u filmu, kao interesantan detalj. Dao je 5000 dukata za pozorište. I to svojih 5000. Sagradio je prelepo pozorište. I danas kad uđete u Narodno pozorište osećate se kao da ulazite u hram kulture - konstatuje Mićanović.

Ono što je na njega ostavilo najveći utisak tokom procesa rada na filmu je što u njemu postoji u izvesnoj meri mešavina žanrova.

- Imamo ljubavnu priču, koja je vezana za Katarinu. Možete misliti kakav je to skandal bio, em je bila mlađa, em mu je bila rod, ali on je uporno želeo da se oženi njome. Sa druge strane imamo politički triler koji je zahtevna žanrovska forma. Pratimo njegovih poslednjih sedam dana. Nama je ta ideja bila interesantna, a nadam se da će biti i publici - rekao je Dragan Mićanović.

FCS je na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu Američke akademije uputio poziv domaćim producentima da do 4. septembra godine prijave igrani, dokumentarni, animirani film.

"Što se bore misli moje" biće kandidat na 96. dodeli Oskara, koja je najavljena za 10. mart 2024. godine, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) u 2023. godini.

Izvor: RTS/Danas.rs
Foto: Promo

Pogledajte još