Otvorena 9. regionalna "Book Talk" književna konferencija

Deveta regionalna književna konferencija "Book Talk", koja okuplja najpoznatije pisce, književne kritičare i izdavače, otvorena je sinoć u Poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu. Prisutne goste i paneliste pozdravili su Robert Čoban, organizator i direktor Color Media Communications, i Vladislav Šešlija, direktor Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

- Ove konferencije su za nas i za goste iz regiona neka vrsta presabiranja šta mislimo da jesmo, šta mislimo o nekim temama i književnim klasicima, a šta se zaista dešava i koliko je naša javnost daleko od nekih percepcija koje smatramo normalnim - rekao je Čoban.

Prvi u nizu panela pod nazivom "Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda: 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog", bio je posvećen stvaralaštvu velikog Crnjanskog, a o njemu i njegovoj književnosti su govorili romanopisac Slobodan Vladušić, pesnik Rastko Lončar, kao i književni kritičari doc dr Stevan Bradić i Nenad Šaponja.

- Treba da shvatimo da postoje različiti umetnici, neki mogu uslovno rečeno da budu verbalizovani, neki ne. Ne zato što nisu dovoljno dobri, nego zato što je njihova slika sveta takva da u nekim kulturama ne može biti prihvaćena. Teško da će u Engleskoj neko rado da čita 'Roman o Londonu' jer, između ostalog, Crnjanski u toj knjizi piše o tome kako London ne pripada Englezima i Engleskoj - rekao je Slobodan Vladušić.

Konferencija se nastavlja u petak, 29. septembra, na dve susedne lokacije: u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i u Galeriji Matice srpske.

"Book Talk" konferenciju podržali su Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Grad Novi Sad.

Foto: Promo

Pogledajte još