POSLE TRI DECENIJE: Samoproglašena republika Nagorno-Karabah od 1. januara 2024. više neće postojati

Samvel Šahramanjan, predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah, potpisao je dekret kojim se od 1. januara raspuštaju sve institucije, a ta samoproglašena republika će prestati da postoji.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da u narednim danima u Nagorno-Karabahu neće biti nijednog Jermenina. Njegova vlada je prethodno poručila da će pružiti utočište svim izbeglicama.

Više od 65.000 Jermena već je napustilo Nagorno-Karabah. Do akcije azerbejdžanske vojske u toj samoproglašenoj republici živelo je 120.000 Jermena.

Vašington traži da Baku održi primirje i zaštiti prava civila, dok Nemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Nagorno-Karabah.

Etnički Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah od prošle nedelje, kada je počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula "antiterorističke aktivnosti" kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i proterala tamošnje "jermenske vojne formacije".

Dan nakon što je azerbejdžanska vojska započela vojne operacije u regionu Nagorno-Karabah, 20. septembra, postignut je sporazum o prekidu vatre sa jermenskom stranom, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.

Izvor: RTS
Foto: en.wikipedia.org

Pogledajte još