PRIRODNA ATRAKCIJA U AZERBEJDŽANU: Janar dag - plamen koji bukti već 4.000 godina (VIDEO)

Janar dag, planina koja gori, jedna je od najfascinantnijih atrakcija u Azerbejdžanu, sa deset metara dugačkim i tri metra visokim plamenom koji se nikada ne gasi. Ni kiša, vetar i sneg nisu uspeli da ga ugase već 4.000 godina, kaže vodič Alijeva Rahila za Si-En-En.

Posledica bogatih rezervi prirodnog gasa, koji ponekad kroz pukotine u tlu pobegne na površinu, Janar dag se nalazi se na poluostrvu Abšeron i već hiljadama godina privlači pažnju posetilaca, turista i putnika.

Venecijanski istraživač Marko Polo pisao je o ovom misterioznom fenomenu dok je prolazio kroz zemlju u 13. veku. I drugi trgovci na Putu svile širili su priče o plamenovima iz tla.

Zbog toga je Azerbejdžan i zaradio ime "Zemlja vatre".

Slični plamenovi bili su prilično česti u Azerbejdžanu, ali su ugašeni jer su izazivali pad pritiska podzemnog gasa, pa su otežavali komercijalnu ekstrakciju gasa.

Ipak, Janar dag je ostao da plamti.

Kroz istoriju je igrao i ključnu ulogu u drevnom zoroastrizmu, koji je osnovan u Iranu, ali je doživeo procvat na prostoru Azerbejdžana u prvom milenijumu pre nove ere.

Za vernike zoroastrizma vatra je veza između čoveka i natprirodnog sveta, preko koje može da se učvrsti duhovnost i stekne mudrost. Vatra pročišćava, održava život i ključni je deo vere.

Izvor: RTS
Foto: Ang Fang Industries - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još