Otvorena izložba "Azerbejdžan – zemlja vatre"

Izložba pod nazivom "Odlar Yurdu, Azərbaycan – Azerbaijan – the Land of Fire", odnosno "Azerbejdžan – zemlja vatre", organizovana u okviru Dana kulture Azerbejdžana u Beogradu, a posvećena azerbejdžanskom kulturnom nasleđu, otvorena je sinoć u Palati umetnosti "Madlena" prikazom nekih od bisera kulture ove evroazijske zemlje.

U svom pozdravnom govoru, ambasador Azerbejdžana Nj.E. Kamil Khasiyev izrazio je zahvalnost saradnicima koji su pomogli organizaciju izložbe ističući da posebna zahvalnost pripada umetnicima i muzičarima na njihovom talentu i posvećenosti.

- Nacionalna umetnost, nacionalna muzika i nacionalni plesovi su živopisan izraz viševekovne kulturne i umetničke tradicije naroda Azerbejdžana. One govore univerzalnim jezikom lepote, harmonije i humanizma - izjavio je Khasiyev.

Zemlja vatre, hramova mnogih religija, čudesne prirode, spoja istoka i zapada, pokazala je svu svoju veličanstvenost kroz koncert Državnog ansambla azerbejdžanske pesme i igre Fikreta Amirova koji je svojim predstavljanjem beogradskoj publici označio početak trodnevne izložbe. Kombinujući nacionalnu muziku, koreografiju i pripovedanje, ovaj ansambl pokazao je ukorenjenost Azerbejdžanaca u drevnom nasleđu i istoriji.

Izložba Jevgenija Turkoglu

Odmah posle ove izvedbe, gosti su imali priliku da pogledaju kratki dokumentarni film o drevnim tradicijama tkanja ćilima u Azerbejdžanu – umetnosti koja spaja prirodu, istoriju i način života u ovoj evroazijskoj zemlji i koja je učinila da azerbejdžanski tepih bude dodat na listu nematerijalne baštine UNESKA krajem 2010. godine.

Ove večeri prikazan je još jedan biser azerbejdžanske kulture i prema oceni UNESKA, remek delo usmenog i nematerijalnog nasleđa čovečanstva – Mugham. Ova veoma složena umetnička forma u izvođenju "Mugham" i Jasmine Trubetaš jedna je od mnogih klasičnih kompozicija koja spaja klasičnu poeziju i specifičnu lokalnu i muzičku improvizaciju.

Azerbejdžanski ćilimi

Tokom izložbe zaljubljenici u očaravajuće svetske kulture imaće prilike da u beogradskoj "Madleni" vide tradicionalne azerbejdžanske tepihe Azerhalča kao i Karabah – nacionalnu azerbejdžansku nošnju dizajnera Gulnare Halilove. Na mestu koje će biti posebno zanimljivo najmlađima, biće prikazani i ručno rađeni likovi igračaka inspirisani azerbejdžanskim folklornim pričama azerbejdžanske umetnice Diane Isajeve.

Osim toga, na izložbi "Azerbejdžan – zemlja vatre" prikazani su i crteži rađeni u tuš tehnici i apstraktne slike inspirisane arhitekturom Bakua i lepotama Apšeronskog poluostrva azerbejdžanske umetnice Jevgenije Turkoglu, koja živi i stvara u Beogradu.

Nameštaj i izložba – Leyla Khasiyeva

Posebnu pažnju privukli su radovi dizajnerke Leyle Khasiyeve, doktorke medicine po obrazovanju, a umetnice po strasti. Tehniku kurama, poznatiju kao prošivanje ili patchwork, Khasiieva je primenila na izradu nameštaja dodavši joj tako duh inovativnosti.

Na samom kraju, posetioci su uživali u degustaciji azerbejdžanskog čaja i "pahlave" najpoznatijeg nacionalnog slatkiša napravljenog od tankih slojeva peciva sa medom i seckanim orasima.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još