NADOKNAĐIVANJE SNA: Kako duže spavanje vikendom utiče na organizam?

Pritisak na poslu, porodica i kasna večernja druženja čine nemogućim pridržavanje rasporeda spavanja za mnoge odrasle osobe.

Novo istraživanje sa Univerziteta Augusta u Džordžiji kaže da bi se ta varijabilnost mogla povezati s ubrzanim biološkim starenjem.

Prethodne studije povezivale su nedostatak sna s nizom mentalnih i fizičkih poremećaja, uključujući bolesti srca, moždani udar, gojaznost i demenciju. Međutim, nadoknađivanje zaostalog sna i neredovno spavanje možda našem telu ne čine baš uslugu, piše "Newsweek".

U studiji objavljenoj u časopisu "Sleep Health", naučnici su proučavali podatke 6.052 odrasle osobe koje su učestvovale u američkom Nacionalnom istraživanju zdravlja i ishrane između 2011. i 2014. Razmatrani su parametri spavanja kao što su trajanje, učinkovitost i neredovnost, kao i fiziološki markeri biološkog starenja.

- U ovoj studiji otkrili smo da je duži san vikendom povezan sa ubrzanim biološkim starenjem - rekla je autorka studije i profesorka medicine, pedijatrije i biostatistike na Univerzitetu Augusta, Sijaoling Vang.

Prethodne studije povezivale su društveni džetleg i nadoknađujući san s oštećenom kognitivnim učinkom, gojaznošću, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i poremećajima raspoloženja. Ali, šta tačno stoji iza ovih negativnih ishoda nije potpuno jasno. Najverovatniji krivac je poremećaj našeg unutrašnjeg cirkadijalnog ritma.

Našim telima upravlja niz unutrašnjih satova koji su kalibrirani različitim spoljnim i unutrašnjim faktorima. Ultimativni pacemaker tela nalazi se u našem mozgu i svako jutro ga svetlost resetuje. Međutim, ako dnevno svetlo doživljavamo u različito doba dana, naši unutrašnji telesni satovi mogu da postanu neusklađeni, što zauzvrat može da utiče na funkcionisanje našeg tela.

- Pojedinci koji često menjaju svoj ciklus spavanja/buđenja mogu da dožive neusklađenost između unutarašnjeg biološkog vremena i spoljašnjeg vremena, tako da bi cirkadijalni poremećaj mogao biti primarni mehanizam koji povezuje svakodnevna odstupanja u spavanju i biološko starenje - rekla je Vang.

Ali, šta ako imate malu decu, radite u neredovnim smenama ili jednostavno morate da ustanete veoma rano za posao?

- Prema mom ličnom mišljenju, faktori životnog stila povezani sa modernim društvom, poput povećane izloženosti svetlu, noćnih aktivnosti i sveprisutnog korišćenja elektronskih medija i mobilnih uređaja, zapravo su glavni faktori koji doprinose poremećaju sna - poručuje Vang.

- Nadam se da je naša studija poziv na buđenje za smanjenje nivoa ovih faktora nezdravog načina života.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još