GRAĐANIMA NA RASPOLAGANJU DVE VRSTE CEPIVA: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

U svim domovima zdravlja u Srbiji juče je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Doktorka Milena Turubatović ispred DZ "Savski venac" ističe da su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju će biti dve vrste vakcina - influvak tetra i torvaks flu.

- Distribucija vakcina protiv sezonskog gripa završena je u petak i građani mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja u Republici Srbiji - rekla je Turubatović.

- Građani se javljaju izabranom doktoru, nakon toga se vrši intervju i fizikalni pregled, a zatim se upućuju na vakcinalni punkt gde se vrši aplikacija doze - rekla je ona.

- Ove godine imamo dve vrste vakcina, a to su influvak tetra koja je četvotovalentna, prozvođača Abot i torvaksflu - trovalentnu vakcinu proizvođača Torlak - rekla je Turubatović.

Prema njenim rečima, vakcina ima dovoljno. Preporuka je da se vakcinišu svi pacijenti stariji od šest meseci sa hroničnim bolestima, trudnice, zdrastveni radnici i zaposleni i korisnici gerontoloških centara, kao i stariji od 65 godina.

- Trenutno je stiglo u naš Dom zdravlja 1.800 doza influvak tetra vakcina, ali se očekuje još doza u toku nedelje - rekla je Turubatović.

- Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta i jako je važno da se građani vakcinišu što pre zato što je potrebno da prođe od dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet protiv virusa gripa, što pre uradimo, pre ćemo biti zaštićeni - zaključila je doktorka Turubatović.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još