Indeksi od aprila rastu

Prekjučerašnji pad indeksa najlikvidnijih akcija Belex 15 od oko jedan i Belexline za oko tri četvrtine procenta za sada je teško bilo kako komentarisati, ali je činjenica da su nakon drastičnih padova početkom ove godine od sredine, tačnije 18. aprila, indeksi bili u "zelenom". Od sredine aprila, samo 23. aprila oba indeksa bila su u "crvenom", i to - Belex 15 pao je 0,19 odsto, a Belexline 0,42 i sutradan 0,10 odsto, a svih ostalih dana su rasli − izjavila je za "Privredni pregled" Natalija Nedeljković, stručna saradnica u Beogradskoj berzi, i pri tom podsetila da su indeksi u aprilu, ukupno gledano, ipak pali, ali taj pad bio je ipak duplo manji od martovskog. 

Kada je reč o prometu na Beogradskoj berzi, on je u aprilu dostigao 12 milijardi dinara, tako da je dvostruko veći od martovskog i najveći je od oktobra prošle godine, ali nažalost, većina prometa obavljena je kroz blok transakcije, koje se posebno evidentiraju. Prosečna dnevna vrednost prometa u aprilu dostigla je 601 milion dinara, što je takođe znatno povećanje, s obzirom na to da je u prva tri meseca ove godine on bio tek oko 285 miliona dinara. Tržišna kapitalizacija, kaže naša sagovornica, u aprilu je težila 1.078 milijardi dinara. Već narednih dana videće se da li je pad indeksa na početku ove nedelje samo uobičajena oscilacija na Berzi i da li će se oporavak započet u aprilu nastaviti ili ne. Ali s obzirom na to da su za maj tržišna očekivanja (Belex Sentiment) na nivou 100 poena, to znači da ovog meseca ne treba očekivati ni pad ni rast, što je ohrabrujuće, s obzirom na to da su aprilska očekivanja bila izrazito nepovoljna − Belex Sentiment bio je oko 66. 

Potrese na Beogradskoj berzi Nedeljkovićeva objašnjava lokalnom situacijom, ali i padom berzi u regionu i velikih svetskih berzi. Na svetskom finansijskom tržištu evidentna je kriza, a ona se preliva i na mala tržišta s malom vremenskom distancom, ali strani investitori definitivno prenose ono što se dogodilo na velikim tržištima i na naše.

("Pregled")

Pogledajte još