POSETA SVETINJI VIŠE NEĆE BITI BESPLATNA: Turisti će od januara 2024. morati da plate ulaz u Aja Sofiju

Turisti koji žele da uđu u Aja Sofiju će od januara 2024. godine morati da plate ulaz, kako je najavio turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj.

- Od 15. januara 2024. godine, stranci će plaćati ulazak u Aja Sofiju. Za turske državljanje koji dolaze u džamiju zbog obavljanja verskih potreba ulaz ostaje besplatan - izjavio je.

Dodao je kako će ova nova praksa poboljšati sigurnost poseta. Turci koji dolaze kako bi klanjali će ulaziti na jedan ulaz, a turisti na drugi. Nije naveo kolika će biti cena ulaznice.

Podsećamo, Vrhovni sud Turske je 2020. godine poništio odluku Veća ministara iz 1934. o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej. U julu iste godine je ponovo postala džamija. Otvaranju je prisustvovalo skoro 350.000 ljudi.

- Džamija Aja Sofija je kulturno nasleđe celog čovečanstva. Bila je džamija i ponovo je postala džamija. Blizu 350.000 ljudi nalazi se oko Aja Sofije u želji da klanja džuma-namaz - izjavio je tada Erdogan.

Crkva Svete Sofije oko hiljadu godina bila je najveći hram na svetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još