PREPOZNAJTE IH NA VREME: Koji simptomi ukazuju na bolest creva?

Sistem za varenje je neverovatno složen sistem sastavljen od brojnih mikroorganizama. Zbog toga je važno obratiti pažnju na simptome "nezdravih" creva, kako bi na vreme reagovali i što pre rešili zdravstveni problem.

Iako su neki od ovih mikroorganizama štetni, većina njih je korisna za ljudsko zdravlje. Ima ih čak 500 različitih vrsta, a direktno utiču na naše raspoloženje, imuni sistem i mentalno zdravlje. Postoji čak i veza između njih i stanja kože, kancera i autoimunih poremećaja.

Problemi sa stomakom

Disfunkcija crevnih bakterija naziva se disbioza i može izazvati nepravilno varenje ili eliminaciju hrane. Disbioza može izazvati zatvor, nelagodnost, oticanje abdomena, gasove i nadimanje.

Gas i osećaj nadimanja su pokazatelj da se ne proizvodi dovoljno kiseline u stomaku, pa hrana fermentira u stomaku. Za neke ljude, disbioza može dovesti do razvoja sindroma iritabilnog creva (IBS) ili kancer debelog creva.

Netolerancija na hranu

Disbioza takođe može izazvati alergije na hranu i netoleranciju na hranu. Oni se razlikuju od trovanja hranom, gde visoki nivoi bakterija ili virusa u hrani uzrokuju da telo izbaci opasnu hranu.

Kod alergije na hranu, osoba pokazuje sve vrste reakcija kada konzumira određenu vrstu hrane.

Sa druge strane, kod intolerancije na hranu, organizam osobe nije u stanju da pravilno svari određenu hranu, što izaziva prethodno navedena stanja kao što su gasovi, zatvor i nadimanje.

Žudnja za šećerom

Bakterije u crevima luče proteine koji su po prirodi slični leptinu i grelinu, hormonima koji regulišu glad. Ove bakterije utiču na raspoloženje i apetit.

Dakle, ako stalno jedete zdravu hranu, hranite dobre bakterije koje se na njima razvijaju, pa ste vremenom sve skloniji zdravoj hrani.

Nagle promene u težini, loš zadah, nedostatak vitamina

Bakterije creva utiču na način na koji se hranljivi sastojci iz hrane apsorbuju, šećer se apsorbuje i skladište masti.

Ova tri parametra imaju direktnu vezu sa težinom. Ako osoba gubi težinu bez razloga, mogla bi da pati od stanja crevnih bakterija koje se zove preterani rast bakterija u tankom crevu (SIBO).

Loš zadah izazivaju bakterije koje se nalaze u desni, između zuba i jezika. Međutim, promene u crevnim bakterijama mogu ukazivati na bolest bubrega i loše kontrolisan dijabetes, od kojih oba izazivaju loš zadah.

I pored zdrave ishrane, neki ljudi pokazuju nedostatak vitamina, a razlog tome je neravnoteža u crevnim bakterijama. Za nedostatak magnezijuma, vitamina B7, B12, D i K krive su crevne bakterije.

Alergije

Oštećena creva izazvana nezdravom ishranom mogu izazvati alergije na hranu i gubitak proteina. Ovo može izazvati kožna oboljenja kao što su ekcem, rozacea, akne, osip i psorijaza.

Pregled istraživanja objavljen u časopisu "Frontiers in Microbiology" otkrio je da neuravnotežene crevne bakterije mogu prouzrokovati sve tri vrste alergija: kožne alergije, alergije na hranu i respiratorne alergije.

Autoimuna stanja

Zdrava creva su neophodna za dobar imunitet jer se skoro 70 odsto imunog sistema nalazi u crevima. Kada creva nisu u ravnoteži, to izaziva niz stanja kao što su upale i autoimuni poremećaji.

Neke od crevnih bakterija proizvode toksine koji izazivaju upalu i izazivaju neka od gore navedenih stanja, kao što su osetljivost na insulin, ekcem, bol u stomaku, zatvor, sindrom iritabilnog creva i migrenske glavobolje.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još