IDEALNA ZA JESENJE DANE: Koja hrana može da podigne nivo energije?

Nizak nivo energije i stalni umor mogu biti izuzetno frustrirajući za suočavanje, posebno ako ne možete tačno da odredite koren problema.

Bez obzira koliko spavate ili koliko kofeina konzumirate, možda ćete se boriti sa umorom tokom dana. Kako se ispostavilo, jedna od najvažnijih oblasti na koje treba obratiti pažnju je vaša ishrana.

Unošenje pravih hranljivih sastojaka u obroke je ključni deo omogućavanja vašem mozgu da funkcioniše na najbolji mogući način, posebno kada je u pitanju nivo energije.

Ako se redovno borite sa umorom, možda vam nedostaje nekoliko osnovnih namirnica.

Registrovani dijetetičar i nutricionista Krutika Nanavati rekla je da namirnice bogate gvožđem, složenim ugljenim hidratima, zdravim mastima i proteinima treba da budu prioritet.

Hrana bogata gvožđem

Nedostatak gvožđa je jedan od čestih uzroka umora. Ovaj mineral ima važnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama, uključujući transport kiseonika u krvi, koji je od vitalnog značaja za snabdevanje energijom.

Zbog toga, uključujući hranu bogatu gvožđem, kao što je lisnato povrće, crveno meso i obogaćene žitarice, može pomoći u ublažavanju umora uzrokovanog nedostatkom gvožđa.

Složeni ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su još jedna vredna komponenta koja treba da bude prisutna u svim vašim obrocima, posebno ako želite da zadržite visok nivo energije. Cela zrna i složeni ugljeni hidrati stabilno oslobađaju energiju, izbegavajući uspone i padove izazvane prostim šećerima.

Međutim, važno je zapamtiti da je odabir složenih ugljenih hidrata ključan. Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su oni koji se nalaze u belom hlebu i drugoj prerađenoj hrani, mogu biti štetni po vaše zdravlje.

Srećom, postoji mnogo ukusnih zdravih ugljenih hidrata koje možete izabrati, kao što su smeđi pirinač, hleb od celog zrna pšenice, kinoa i još mnogo toga.

Zdrave masti

Nemojte se plašiti masti, čak i ako pokušavate da smršate. Uvek je važno uključiti zdrave masti (poznate kao omega-3 i omega-6) u svoje obroke, jer su one neophodne za funkciju mozga, raspoloženje, regulaciju i proizvodnju energije.

Ima mnogo zdravih masti, a mnoge od njih su ukusne. Opcije kao što su avokado, orašasti plodovi, semenke, maslinovo ulje i još mnogo toga ne samo da će pomoći vašem mozgu da pravilno funkcioniše, već mogu i promovisati zdravije srce.

Proteini

Dobro je poznato da su proteini jedna od najvažnijih stvari u vašoj ishrani. Ovaj makronutrijent pomaže u pripremi mišića i kostiju, stvaranju hormona i enzima i snabdeva telo i mozak energijom.

Konzumiranje hrane bogate proteinima poput nemasnog mesa, mahunarki i mlečnih proizvoda pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje umor.

Dok su nemasno meso poput piletine i ćuretine neke od najpopularnijih proteinskih opcija, postoji mnogo proteina na biljnoj bazi koji su podjednako zdravi i ukusni. Bez obzira odakle ga dobijate, važno je da svaki dan dodate neki oblik proteina u tanjir.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još