Delić Meseca na planeti Zemlji

UNESCO je ovu pustinju, koja se zove i Mesečeva dolina stavio na listu Zaštićene svetske baštine. Vadi Rum je najveća pustinjska dolina u Jordanu, koja pokriva površinu od 460 kilometara kvadratnih na jugu Jordana. Slikovite pećine, klanci i masivne litice, crteži na stenama drevnog stanovništva, privlače svake godine veliki broj turista.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU: Pustinja Vadi Rum - Jordan

Naučnici veruju da je pustinja nastala od velike raspukline na zemljinoj površini, koja je tokom svog enormnog izdizanja, lomila ogromne komade granita i kamena peščara sa planina

(old_image)

Ova pustinja se pročula u svetu zahvaljujući Tomasu Edvardu Lorensu, britanskom pukovniku, arheologu, obaveštajcu, pustolovu i piscu, poznatijem kao Lorens od Arabije. Zagonetni Lorens bio je opčinjen lepotom pustinje u kojoj je boravio u periodu od 1916. do 1918. godine, i koja mu je bila utočište u vreme Prvog svetskog rata.

Lorensov izvor

Pustinja Vadi Rum nalazi se u Kraljevini Jordan, 300 km južno od prestonice Aman i 50 km severno od luke Akaba, pored Petre i Đeraša. Pustinja je posebna po tome što je jedina crvena pustinja koja se nalazi izvan afričkog kontinenta. A posebnu pažju plene oaze sa svežom vodom. Jedan od najposećenijih izvora danas u Vadi Rumu je Aš Šalala, znan kao Lorensov izvor.

Vadi Rum je vekovima bio prolaz koji je povezivao Arabiju sa Sirijom i Palestinom. Ovaj prostor je oduvek bio naseljen o čemu svedoče mnogobrojni petroglifi.

Potomci antičkih žitelja Vadi Ruma su beduini, koji su se bavili uzgajanjem koza i kamila. Iako mnogima deluje nestvarno u ovoj pustinji se nalaze jordanske rezerve pijaće vode.

Ime pustinje Vadi Rum proizlazi iz arapske reči vadi, što znači dolina, isušeno rečno korito, klisura, ostatak vodenog toka, dno praokeana, i reči iram, što znači visok, podignut, izdignut.

Pogledajte još